WHO stoppet hasj-rapport

WHO valgte å hemmeligholde en rapport som konkluderer med at hasj er mindre skadelig enn alkohol. Beslutningen har skapt stor indre strid på Gro Harlem Brundtlands nye arbeidsplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går lekket innholdet i den hemmelige forskningsrapporten ut til offentligheten.

- De resultatene i rapporten som har lekket ut overrasker meg ikke. Dette har lenge vært kjent i medisinske miljøer. Hvis WHO hemmeligholder korrekt informasjon er det derimot forbausende, sier rusmiddelforsker Jørg Mørland ved Statens Rettstoksikologiske institutt til Dagbladet.

Ingen kommentar

I og med gårsdagens lekkasje får Gro Harlem Brundtland en ubehagelig sak i fanget som WHOs nye generalsekretær. - Gro er ikke i posisjon til å kommentere dette. Hun tiltrer ikke før 21. juli, sa Gros høyre hånd i Genéve, Jonas Gahr Støre, til Dagbladet i går kveld.
En rekke rådgivere i helseorganisasjonen skal ha ment at en publisering ville være en unødvendig gavepakke til grupper som kjemper for legalisering av cannabis. Rapporten skulle vært WHOs første utførlige rapport om cannabis-stoffene på 15 år, og interessen rundt resultatene var stor blant verdens narkotikaeksperter.

Cannabis bedre

Ifølge neste nummer av tidsskriftet New Scientist konkluderer rapporten med at den generelle folkehelsa ville vært langt sunnere om man røykte cannabis istedet for å drikke alkohol - selv om hasjforbruket verden over hadde vært like høyt som alkoholkonsumet.
- Selv om et stoff er illegalt betyr ikke dette nødvendigvis at det er farligere enn et legalt stoff, sier Jørg Mørland.