Coronaviruset:

WHO-team: Data «ingen har sett før»

WHOs ekspertgruppe befinner seg i episenteret Wuhan. En av ekspertene, Peter Daszak, forteller at de har fått data som «ingen har sett før» siden de ankom byen.

PÅ PLASS I WUHAN: WHOs ekspertgruppe er på plass i episenteret Wuhan for å undersøke hvordan coronapandemien oppsto. Foto: Reuters/NTB.
PÅ PLASS I WUHAN: WHOs ekspertgruppe er på plass i episenteret Wuhan for å undersøke hvordan coronapandemien oppsto. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at det bor elleve millioner innbyggere i byen var Wuhan et relativt ukjent navn for de fleste før det ble episenteret for coronapandemien.

I midten av januar dro eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) til episenteret for å undersøke hvordan coronapandemien oppsto.

Etter to uker i karantene begynte de i forrige uke å arbeide.

- Verdifulle ting

Nå har Sky News fått et eksklusivt intervju med en av medlemmene av WHOs Wuhan-gruppe, Peter Daszak.

- Vi ser ny informasjon og det er bra. Det er veldig verdifulle ting som begynner å hjelpe oss med å se i riktig retning av viruset, sier Daszak til kanalen.

Daszak jobber for den amerikanske organisasjonen EcoHealth Alliance og er en del av WHO-teamet.

INGEN BEVIS: Det foreligger ikke bevis for påstandene som at coronaviruset startet på et laboratorium i Wuhan i Kina, fastslår WHOs akuttberedskapssjef Michael Ryan. Video: NTB Scanpix Vis mer

Flere besøk

Han peker ut Huanan sjømatmarked, som ekspertene besøkte sist søndag, som et besøk som var verdifullt.

Sjømarkedet var stedet hvor de aller første coronapasientene ble smittet, og har vært stengt siden januar i fjor.

- Vi snakket med folk som samlet prøver fra markedets gulv, og som seinere testet positivt. Det er den type informasjon som vi får fra en person som virkelig spiller en rolle, forteller han til kanalen.

Kanalen er den første britiske kringkasteren som har fått snakke med Daszak siden han ankom episenteret.

- Ingen har sett før

Siden utbruddet i Wuhan har kinesiske forskere undersøkt hvordan covid-19 oppsto, og Daszak forteller at de kinesiske forskerne også har delt sitt forskningsmateriale med dem.

Tar beina fatt: Merk deg ordet «Wuhan Shake». Det er den nye virale trenden på hvordan man kan hilse på andre mennesker uten å bli smittet av Corona. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- De deler data med oss som vi ikke har sett før. Som ingen har sett før. De snakker åpent med oss om alle muligheter. Vi kommer virkelig et sted, og jeg tror hvert medlem av gruppa vil si det, sier han til kanalen.

Overfor Sky News utelukker heller ikke Daszak teorien om at coronaviruset dukket opp som et resultat av en lekkasje ved laboratoriet Wuhan Institute of Virology.

- Vi er alle klar over hypotesen om en potensiell involvering fra et laboratorium i dette, og vi vil definitivt stille spørsmål om alle viktige aspekter ved Wuhan Institute of Virology, sier han.

Hemmelighold

Det var på forhånd knyttet stor spenning til hvorvidt kinesiske myndigheter kom til å tillate ekspertene å besøke Wuhan, og om ekspertene kom til å få prate med noen.

I starten av pandemien forsøkte myndighetene i Wuhan å dekke over utbruddet, og landets håndtering av viruset har vært preget av hemmelighold.

MØTTE PRESSEN: USAs president Donald Trump hevder han har bevis for at coronaviruset stammer fra et laboratorium i Wuhan i Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kinesiske myndigheter ga en stund heller ikke WHOs ekspertgruppe de nødvendige tillatelsene de trengte for å kunne dra til Kina, men åpnet i januar opp for at ekspertene kunne reise.

Etter at WHO-ekspertene hadde gjennomført karantene sin har de besøkt flere sykehus og det nevnte markedet.

På verdensbasis har over 100 millioner mennesker blitt smittet av covid-19, og over 2 millioner har dødd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer