WHO trapper opp krigen mot tobakksindustrien: Slik skal de kneble e-siggen

Frykter ny generasjon røykere.

TRAPPER OPP KAMPER: Verdens Helseoranisasjon (WHO) tar opp kampen mot e-sigaretter og trapper opp i krigen mot den gigantiske, globale tobakksindustrien. Foto: REUTERS/Charles Platiau
TRAPPER OPP KAMPER: Verdens Helseoranisasjon (WHO) tar opp kampen mot e-sigaretter og trapper opp i krigen mot den gigantiske, globale tobakksindustrien. Foto: REUTERS/Charles PlatiauVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) lanserte for ti år siden en gigantisk og omfattende helsekampanje mot sigarettrøyking, som trådte i kraft i 2005.

Nå markerer de ti år med kamp mot tobakk- og sigarettrøyking med ett nytt mål i sikte: den mye omtalte e-sigaretten.

Innerøyking I en rapport fra WHO i dag, konkluderer organisasjonen at de ønsker et forbud mot salg av elektroniske sigaretter til mindreårige, samt et forbud mot damping av sigarettene innendørs.

I tillegg er streng regulering av e-sigarettmarkedet og forbud mot reklamering av produktene, også et av tiltakene WHO ønsker å sette i verk, skriver Reuters.

I tillegg skriver WHO i rapporten at e-sigarettindustrien må slutte å komme med påstander om at e-sigaretten får folk til å slutte å røyke, før det finnes vitenskapelige bevis.

WHOs eksperter som står bak rapporten advarer også om at e-sigarettene kan være farlige for ungdom og for fostre ved røyking under svangerskap, skriver BBC.

Giftstoffer Ifølge rapporten finnes det nå 466 aktører i e-sigarettindustrien, og at industrien representerer «en håpefull front som vil være til hinder for tobakksregulering» i framtida.

WHO går også til frontalangrep på fabrikanter som reklamerer med at e-sigaretten bare inneholder vann. De mener nikotinampullene i e-sigarettene inneholder giftstoffer og nikotin som også gjør at e-sigarettene utgjør en fare for passive røykere.

Blant annet er bruken av smakstilsetning i e-sigaretter, som blant annet fruktsmak, godterismak og cocktail-smak burde bli forbudt.

WHO frykter smakstilsetninger vil føre til at unge mennesker begynner med e-sigaretter.

Frykter nytt røykesamfunn Og det er nettopp unge «dampere» WHO er bekymret for.

Ifølge WHO er andelen ungdommer som forsøker e-sigaretter doblet mellom 2008 og 2012.

Nettopp denne bekymringen deles også av Den amerikanske hjerteforeningen. I en uttalelse fra denne uka legger de fram sitt synspunkt om at e-sigaretter bare bør brukes som siste utvei for røykere som ikke klarer å slutte.

Blant annet viser de til tall fra «Center for disease control and prevention» om at 263 000 videregående og ungdomsskolelever som aldri hadde røyket før, prøvde e-sigaretter i 2013. Det er tre ganger så mange som i 2013, og brukes derfor som et argument for at dampingen kan føre til nikotinavhengighet.

- De siste 50 åra, har 20 millioner amerikanere dødd på grunn avv tobakksrøyking. Vi må forhindre tobakksindustrien fra å gjøre nok en generasjon med røykere avhengige, sier lederen i Det amerikanske hjerteforbundet, Nacy Brown, til NBC News.

Sterk uenighet E-sigaretten fylles med en flytende væske som inhaleres. Selve sigaretten og nikotinfri væske selges over disk i Norge. Væske med nikotin er ulovlig i Norge og må kjøpes i utlandet. Det bestilles ofte over nettet.

Om e-sigaretter er farlig og om det fører til røykeslutt, er et omstridt tema blant forskere verden over. 50 000 nordmenn bruker i dag e-sigaretter, og antallet er sterkt økende.

Vi har ikke kunnskap nok til å konkludere med at e-sigaretter virker for røykeslutt. Derfor må vi ha et føre-var-prinsipp. Det kan være ei bru inn til tobakken, det kan virke rekrutterende, sa Frode Jahren, generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) til Dagbladet tidligere i sommer.

Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) og forsker Karl Erik Lund kom i fjor høst med en rapport hvor de sterkt anbefaler en lovendring for e-sigaretter hvorpå Lund sa til Dagbladet: «det virker ganske sannsynlig at e-sigarettene vil komme til å redde flere liv enn de eventuelt vil ta»

- Vi må ikke se på e-sigaretter som en del av tobakksproblemet, men som en del av løsningen. Hvert år dør 5500 nordmenn på grunn av røyking. E-sigaretter har et stort potensial for å redusere tobakksrelatert dødelighet, sier Karl Erik Lund, forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Det virker imidlertid som om e-sigarettene også kan føre til mer akutte skader. Tidligere i august kom det rapporter fra England om at en mann døde da e-sigaretten hans eksploderte.

LA FRAM: Leder for WHOs tobakksfri-initiativ, Armando Peruga (i midten) holdt i dag en pressekonferanse om WHOS e-sigg-rapport, som skal diskuteres av medlemslandenene på en konferanse i oktober. Foto: REUTERS/Pierre Albouy
LA FRAM: Leder for WHOs tobakksfri-initiativ, Armando Peruga (i midten) holdt i dag en pressekonferanse om WHOS e-sigg-rapport, som skal diskuteres av medlemslandenene på en konferanse i oktober. Foto: REUTERS/Pierre Albouy Vis mer