Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WHO trekker corona-påstand

Mandag sa WHO at symptomfrie coronapasienter «veldig sjelden smitter andre». Tirsdag sier de at det hele var en misforståelse.

WHO-EPIDEMIOLOG: Maria Van Kerkhove jobber i WHO med blant annet fremvoksende sykdommer. Video: AP Vis mer

Mandag gikk WHO-epidemiolog Maria Van Kerkhove ut på en pressekonferanse og sa at de har informasjonen som tilsier at personer som er smittet av covid-19, men ikke har symptomer, veldig sjelden viderefører sykdommen til andre personer.

Uttalelsen ble blant annet gjengitt av den amerikanske nyhetskanalen CNBC.

– Vårt fokus bør ligge på tilfellene med symptomer. Hvis vi klarer å følge opp de med symptomer, isolere dem og sette de som har vært i kontakt med disse tilfellene i karantene, klarer vi å redusere utbruddene, sa Van Kerkhove mandag.

Tirsdag trekker Van Kerkhove hele utsagnet. Ifølge New York Times forklarer hun at utsagnet baserer seg på to eller tre studier, og at det var en «misforståelse» at hun mente at symptomfrie veldig sjelden smitter andre.

- Jeg bare svarte på et spørsmål. Jeg presenterte ikke noen retningslinjer fra WHO eller noe liknende, sier hun.

- Man må skille

I denne typen studier er det viktig å skille mellom de såkalte asymptomatiske, og de presymtomatiske.

– Man må skille mellom personer som er smittet og som ennå ikke har fått symptomer, og de som aldri får symptomer. De første er presymptomatiske, de siste er asymptomatiske, sier Anne Spurkland, immunolog og professor ved UiO til Dagbladet.

UROLIG: Helsebyråd Robert Steen er tydelig på at coronaviruset ikke tar sommerferie, og er urolig over store folkemengder. Reporter: Frode Andresen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

Hvor mange med covid-19-smitte som aldri får symptomer er ukjent.

At personer uten symptomer har antatt å kunne spre viruset videre, har vært en av grunnene til de strenge tiltakene i land verden over.

Unni Gopinathan, forsker tilknyttet FHI, skrev på Twitter tirsdag formiddag at budskapet som kommer fra WHO er gjengitt upresist av internasjonale medier. Han påpeker blant annet at smittefaren fra presymptomatiske personer anses fortsatt å ha betydning.

Stor utfordring

I Norge har FHI i flere rapporter tidligere gitt inntrykk for at personer med asymptomatisk smitte er en stor utfordring. I en risikovurdering fra mai skriver FHI at de ikke vet hvor mange som smittes av personer uten symptomer:

«Det er fortsatt uklart hvor stor andel av smitten som skjer fra symptomfrie personer (presymptomatisk og asymptomatisk). Spredningspotensialet er moderat, med reproduksjonstallet rundt 3, noe som tilsier at en epidemi uten tiltak vil ramme 50–70 prosent av befolkningen før den brenner ut.»

Det har tidligere også vært rapporter om problemer med asymptomatisk smitte i Norge, blant annet ved sykehjem.

– Generelt kan jeg si at vi under utbruddene av covid-19 har avdekket flere asymptomatiske ansatte og beboere. Dette gjør smittesporingen og smittevernarbeidet krevende, sa etatsdirektør i Bergen kommune, Anita Johansen i slutten av april.

Også kommuneoverlege i Bærum kommune, Frantz Leonard Nilsen, har tidligere opplyst overfor Dagbladet at de har hatt utfordringer med asymptomatiske ansatte og beboere.

Testing, testing

Uavhengig av gårsdagens uttalelser fra WHO, har norske myndigheter – i likhet med de fleste andre land – sagt at noe av det viktigste i tiden som kommer er å ha god testkapasitet, slik at smittetilfeller oppdages tidlig.

– Det viktigste myndighetene må gjøre nå, er å kartlegge personer som er syke og har corona-symptomer, isolere dem og finne ut om hvem de har vært i kontakt med, sier Gunnar Hasle, lege ved reiseklinikken i Oslo.

– Ved å følge smitteveiene kan vi lære hvilke tiltak som er viktige for å hindre smittespredningen, sier han.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Verden over har munnbind blitt brukt som et tiltak for å blant annet hindre at asymptomatiske bærere skal smitte andre personer.

Verdens helseorganisasjon oppfordrer også til bruk av munnbind, mens her hjemme sier FHI at det ikke er faglig grunnlag for å bruke det.

Lege Hasle mener det burde heller fokuseres på å lære befolkningen å bruke utstyret riktig.

– Munnbind er et billig og lite inngripende tiltak som det er gode holdepunkter for at virker, om de brukes riktig. Her burde FHI komme på banen og lære det norske folk hvordan vi bruker munnbind, istedenfor å bare avfeie og si at det ikke er nødvendig.

Dagbladet stilte tirsdag flere spørsmål til FHI knyttet til saken. FHI hadde tirsdag ettermiddag ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!