STERKE REAKSJONER: WHO-sjefen kunngjorde denne uken at Mugabe hadde takket ja til en forespørsel om å være goodwillambassadør. Dette vekket sterke reaksjoner, og søndag ettermiddag melder BBC at Mugabes tilbud om ambassadørrolle blir trukket tilbake. Foto: AFP PHOTO / Phill Magakoe
STERKE REAKSJONER: WHO-sjefen kunngjorde denne uken at Mugabe hadde takket ja til en forespørsel om å være goodwillambassadør. Dette vekket sterke reaksjoner, og søndag ettermiddag melder BBC at Mugabes tilbud om ambassadørrolle blir trukket tilbake. Foto: AFP PHOTO / Phill MagakoeVis mer

Zimbabwes president Robert Mugabe

WHO trekker tilbake Mugabes amassadørrolle

Bukker under for presset fra kritikerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder av Verdens helseorganisasjon (WHO) tilbakekalt utnevnelsen av Zimbabwes president Robert Mugabe som goodwillambassadør, ifølge BBC.

Dette skjer som følge av stor kritikk til valget av ambassadør.

«I beste interesse for WHO»
93 år gamle Mugabe har styrt Zimbabwe de siste 30 årene og anklages både for å være autoritær og for omfattende brudd på menneskerettighetene.

Tidligere denne uken hyllet WHOs leder president Mugabes helsepolitikk og hevdet 93-åringen vil kunne «øve innflytelse på sine likemenn i regionen». Nå bukker Ghebreyesus under for presset fra kritikerne.

WHO-LEDER: Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
WHO-LEDER: Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI Vis mer

- Jeg har lyttet nøye til alle som har uttrykt sine bekymringer, sier WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus i en uttalelse.

Videre sier han i uttalelsen at han har konsultert med Zimbabwes regjering og besluttet at opphevelse av Mugabes stilling var «i beste interesse for WHO».

Ghebreyesus sier også at han forblir sterkt forpliktet til å jobbe med alle land og alle deres ledere for å bygge universelle helsetjenester.

Katastrofal helsepolitikk
Lørdag ble det kjent at beslutningen skulle revurderes, og allerede søndag ettermiddag var beslutningen tatt.

Helge Rønning, som er professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, er en av de fremste Zimbabwe-ekspertene i Norge. Da Dagbladet delte nyheten om ambassadørrollen med ham fredag kveld hadde han vansker med å forstå hvordan WHO kunne gi Mugabe en slik anerkjennelse.

- Mugabes helsepolitikk var veldig god og ambisiøs de første 10-15 åra etter at han kom til makta. Deretter falt det hele. Etter år 2000 så har det vært en katastrofe, sa han fredag.

Kritikk fra organisasjoner
Organisasjoner som Human Rights Watch, UN Watch, World Heart Federation, Action Against Smoking og britiske Cancer Research er også blant dem som reagerte sterkt, skriver NTB. De tre sistnevnte undertegnet en felles protest etter utnevnelsen og viste til de omfattende bruddene på menneskerettighetene i Zimbabwe.

- Tyrannen fra Zimbabwe er den siste personen som bør legitimeres av FN på noen måte som helst, sa leder av UN Watch Hillel Neuer.

- En mann som flyr til Singapore for medisinsk behandling etter å ha ødelagt Zimbabwes helsesektor er WHOs goodwillambassadør, tvitret Doug Coltart, som er menneskerettsaktivist og menneskerettsadvokat i Zimbabwe.