Covid-19:

WHO varsler nytt covid-grep

Oppfordret helsemyndighetene til å få bukt med lang-covid.

ET ALVORLIG PROBLEM: WHOs regiondirektør for Europa, Hans Kluge, mener det er behov for mer analyse med tanke på langvarig covid. Foto: JACK GUEZ/AFP
ET ALVORLIG PROBLEM: WHOs regiondirektør for Europa, Hans Kluge, mener det er behov for mer analyse med tanke på langvarig covid. Foto: JACK GUEZ/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning utført for Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at anslagsvis 17 millioner mennesker har opplevd langvarig covid i de to første åra av pandemien i den europeiske regionen.

Ifølge det britiske medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ), varsler WHO nå at flere land må ta langvarig corona på alvor.

Forskning viser at 12,7 prosent av pasienter med covid-19 sannsynligvis vil oppleve langtidssymptomer.

Det som betegnes langvarig covid, er ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) pasienter med covid-19 som utvikler et sykdomsbilde som varer lengre enn tolv uker.

Øker dramatisk

I en rapport fra WHOs 72. regionale komité kommer det fram at risikoen for langvarig covid øker dramatisk blant covid-19-pasienter som trenger sykehusinnleggelse.

- Det ser ut til at 10 til 20 prosent av mennesker som blir friske kan utvikle langvarig plager etter covid-19, uttalte lege Natasha Azzopardi-Muscat under en WHO Europa-pressekonferanse i Tel Aviv i Israel forrige uke.

Stort behov

Hans Kluge, som er WHOs regiondirektør for Europa, uttalte dette på møtet:

- Det er et behov for mer analyse, mer investeringer, mer støtte og mer solidaritet til de som opplever denne tilstanden.

Av den grunn oppfordres det til at flere land investerer i forskning og rehabilitering.

- Vi trenger at alle land i WHOs europeiske region erkjenner at langvarig covid er et alvorlig problem, med alvorlige konsekvenser, og krever en seriøs reaksjon til de berørte fra å bli verre - og ikke bare på et fysisk helsenivå, sa han og fortsatte:

- Vi hører historier om så mange individuelle tragedier, om mennesker i finanskrise, som står overfor forholdsproblemer, mister jobben og kommer i depresjon.

Takknemlig for samarbeidet

For å hjelpe mennesker som lever med langvarig covid, kunngjorde WHO et offisielt partnerskap med Long COVID Europe.

Dette er en nettverksorganisasjon som består av 19 pasientforeninger basert i medlemsland over hele den europeiske regionen.

Ann Li, styreleder i Long COVID Europe, sier at hun selv skal ha opplevd langvarig covid.

- Min mann og jeg fikk covid-19 i mars 2020. Jeg har ikke klare minner fra den tida, noe legene tror trolig skyldtes oksygenmangel, men alt jeg husker er smerten, at jeg ikke klarer å puste, at jeg er veldig sliten og har lyst til å sove hele tiden. Vi er så takknemlige for å offisielt samarbeide med WHO, sier hun.

Vil se flere tilfeller

Overfor WHO opplyser Li om at vi kommer til å se flere covid-19-infeksjoner i løpet av de kaldere høst- og vintermånedene.

- Som et resultat av dette, vil vi se mange mennesker utvikle langvarig covid. Dette er grunnen til at myndigheter og helsemyndigheter må handle nå, sa hun og fortsatte:

- På et høyere nivå må myndighetene også innse at mange mennesker med langvarig covid ikke kan komme tilbake til jobb – som forskning nå tydelig viser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer