AKSELERERER: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer om at smittespredningen akselererer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AKSELERERER: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer om at smittespredningen akselererer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

WHO: Viruset har avslørt oss

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus advarer om at smittespredningen akselererer.

Publisert

Torsdag ettermiddag melder The Guardian at WHO uttaler at pandemien fortsatt øker i omfang, samtidig som de kunngjør at de vil igangsette en global undersøkelse av hvordan det ble respondert på krisa.

- Det sies ofte at sykdom ikke kjenner noen grenser. Den bryr seg ikke om politiske forskjeller, og bryr seg ikke om forskjellene mellom helse og økonomi. Covid-19-pandemien har påvirket begge, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Det har avslørt forskjellene i helsesystemene og samfunnene våre. Det har avslørt eksisterende ulikheter, som gjør sprekken mellom oss enda bredere.

WHO-sjefen advarer:

- I brorparten av verden har vi ikke fått viruset under kontroll. Det blir bare verre. 11,8 millioner tilfeller av Covid-19 har blitt rapportert til WHO. Mer enn 544 000 liv har gått tapt. Pandemien akselererer fortsatt. Det totale antallet tilfeller har doblet seg i løpet av de siste seks ukene.

KLISTREMERKENE FJERNES: Nå kan man sitte ved siden av hverandre. Vis mer

Utvalg

WHO kunngjør samtidig at de vil nedsette et utvalg som skal revidere verdens håndtering av pandemien. Det har foreløpig ikke kommet mange detaljer om prosjektet, annet enn at New Zealands forrige statsminister, Helen Clark, skal lede utvalget sammen med Liberias tidligere president, Ellen Johnson Sirleaf.

- Dette kan ikke ende som en rapport som havner øverst på bokhylla. Vi må åpne for en global samtale, for å vende disse tøffe erfaringene om til handling, sier WHO-sjefen.

FÅR REFS: Bianca Ingrosso delte nylig en video på YouTube hvor hun og flere andre svenske influensere festet, danset og klemmet på hverandre. Nå får hun kjeft fra den svenske regjeringen. Vis mer

USA trekker seg

- Ikke misforstå, mine venner. Den største trusselen vi står overfor, er ikke viruset i seg selv. Det er mangel på lederskap og solidaritet på globale og nasjonale nivåer. Vi kan ikke bekjempe denne pandemien som en splittet verden.

Den siste uka har USA formelt gitt FN beskjed om at landet vil trekke seg ut av WHO. Dette kommer som en følge av at president Donald Trump mener at WHOs respons mot pandemien har vært mangelfull. Nasjonalt har presidenten selv fått kritikk for mangelfull handlekraft mot smittespredningen, som på nåværende tidspunkt er på et rekordhøyt nivå i USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer