Coronaviruset:

- WHO vurderer å snu om munnbind

I noen land bruker nesten alle i befolkningen munnbind når de er utendørs, og enkelte steder er det også påbudt. - Tiltak som har lite støtte i forskningen, sier FHI.

- BESKYTTER SEG: Zlatko Jakovljevic, som bor i Hamar, bruker munnbind når han tar kollektivtransport og er på butikken. Han sier der er for å beskytte seg mot coronaviruset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- BESKYTTER SEG: Zlatko Jakovljevic, som bor i Hamar, bruker munnbind når han tar kollektivtransport og er på butikken. Han sier der er for å beskytte seg mot coronaviruset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I den tyske byen Jena vil det fra neste uke bli påbudt å ha på ansiktsmaske når man forlater hjemmet sitt, skriver NTB.

- Det vil bli obligatorisk å gå med maske i butikker, på kollektivtransport og i offentlige bygninger, opplyser lokale myndigheter.(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Skjerf og tøystykker foran ansiktet er godkjent, men byens 112 000 innbyggere oppfordres også til å lage sine egen masker.

Bulgarias helseminister Kiril Ananiev ga mandag ordre om at folk i EUs fattigste land måtte bruke munnbind på offentlige steder.

Hundrevis av mennesker stilte seg bak et søksmål mot maskepåbudet. Saksøkerne mente at masker burde bli delt ut av staten, gitt at det er begrenset forsyning på apotekene. Tirsdag gjorde Ananiev helomvending, og droppet påbudet.

WHO tar ny vurdering

Samtidig vurderer Verdens Helseorganisasjon (WHO) nå å endre sine råd rundt bruken av munnbind, skriver The Guardian.

Organisasjonen vil evaluere om mer bruk av ansiktsmasker kan være nyttig.

På en nettbasert pressekonferanse onsdag kveld kunngjorde WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus at WHO nå evaluerer om utstrakt bruk av ansiktsmaske av folk flest kan hjelpe til å bremse virusspredningen, skriver NTB. Dermed antyder han en oppmykning i WHOs nåværende retningslinje. Til nå har WHO ment at ansiktsmasker eller munnbind ikke er hensiktsmessig, og at man tvert imot risikerer mer smittespredning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer