Coronaviruset:

- WHO vurderer å snu om munnbind

I noen land bruker nesten alle i befolkningen munnbind når de er utendørs, og enkelte steder er det også påbudt. - Tiltak som har lite støtte i forskningen, sier FHI.

- BESKYTTER SEG: Zlatko Jakovljevic, som bor i Hamar, bruker munnbind når han tar kollektivtransport og er på butikken. Han sier der er for å beskytte seg mot coronaviruset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- BESKYTTER SEG: Zlatko Jakovljevic, som bor i Hamar, bruker munnbind når han tar kollektivtransport og er på butikken. Han sier der er for å beskytte seg mot coronaviruset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I den tyske byen Jena vil det fra neste uke bli påbudt å ha på ansiktsmaske når man forlater hjemmet sitt, skriver NTB.

- Det vil bli obligatorisk å gå med maske i butikker, på kollektivtransport og i offentlige bygninger, opplyser lokale myndigheter.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Skjerf og tøystykker foran ansiktet er godkjent, men byens 112 000 innbyggere oppfordres også til å lage sine egen masker.

Bulgarias helseminister Kiril Ananiev ga mandag ordre om at folk i EUs fattigste land måtte bruke munnbind på offentlige steder.

Hundrevis av mennesker stilte seg bak et søksmål mot maskepåbudet. Saksøkerne mente at masker burde bli delt ut av staten, gitt at det er begrenset forsyning på apotekene. Tirsdag gjorde Ananiev helomvending, og droppet påbudet.

WHO tar ny vurdering

Samtidig vurderer Verdens Helseorganisasjon (WHO) nå å endre sine råd rundt bruken av munnbind, skriver The Guardian.

Organisasjonen vil evaluere om mer bruk av ansiktsmasker kan være nyttig.

På en nettbasert pressekonferanse onsdag kveld kunngjorde WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus at WHO nå evaluerer om utstrakt bruk av ansiktsmaske av folk flest kan hjelpe til å bremse virusspredningen, skriver NTB. Dermed antyder han en oppmykning i WHOs nåværende retningslinje. Til nå har WHO ment at ansiktsmasker eller munnbind ikke er hensiktsmessig, og at man tvert imot risikerer mer smittespredning.

FHI fraråder

WHO har kun anbefalt bruk av slike masker for syke mennesker og for helsepersonell.

- Det er en pågående debatt på grasrotnivå om bruk av masker, sa WHO-sjefen.

Det norske Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler ikke munnbind utenfor helsetjenesten.

- I media ser vi ofte bilder av sivilbefolkningen i ulike land som benytter munnbind når de ferdes på gata, tilsynelatende for å beskytte seg mot luftveisvirus. Det er imidlertid svært lite som tyder på at bruk av munnbind hos friske mennesker i vanlig sosial omgang har effekt, skriver FHI på sine nettsider.

- Lag egne

Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo mener det er flere grunner til at befolkningen bør bære ansiktsmasker i det offentlige rom.

- Som en nødløsning inntil Norge klarer å skaffe ordentlige engangs kirurgiske munnbind foreslår jeg at alle kan lage sine egne munnbind. Det vil ikke være effektivt for å hindre å bli smittet, men det kan redusere risikoen for at du smitter andre, om du selv er smittet, kanskje uten å vite det, sier Hasle til Dagbladet.

ER FOR MUNNBIND: Lege Gunnar Hasle, som eier Reiseklinikken i Oslo mener folk bør bruke munnbind for å hindre smitte av coronaviruset, og oppfordrer folk å lage sine egne.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ER FOR MUNNBIND: Lege Gunnar Hasle, som eier Reiseklinikken i Oslo mener folk bør bruke munnbind for å hindre smitte av coronaviruset, og oppfordrer folk å lage sine egne. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

I en video forklarer han hvordan folk kan lage sine egne munnbind.

- Det beskytter ikke bærerne mot smitte, men det er holdepunkter for at det kan redusere smittespredningen fra dem som bærer smitte, sier Hasle og viser til en studie utarbeidet av engelske helsemyndigheter der man sammenliknet smittespredning fra personer som brukte kirurgisk maske, hjemmelaget maske og ingen maske.

- Nødløsning

Både den hjemmelagde masken og den kirurgiske masken reduserte antallet mikroorganismer som ble utskilt fra personene som deltok i studien, men den kirurgiske masken var tre ganger mer effektiv.

I studien konkluderes det med at hjemmelagede masker bare bør betraktes som en siste utvei for å forhindre overføring av dråper fra smittede individer, men det vil være bedre enn ingen beskyttelse.

- Hjemmelagde masker er en nødløsning, men bedre enn ingenting. De profesjonelle maskene må forbeholdes dem som behandler smittede personer, sier Hasle.

- Usikker effekt

- Om et munnbind skal ha effekt, må det brukes riktig, sier seniorrådgiver Mette Fagernes ved FHIs avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging til Dagbladet.

- Effekten ved å bruke et hjemmelaget munnbind, er usikker. Det gjør neppe en skade å bruke det, men spørsmålet er hvor stor effekt det har, sier hun.

Fagernes påpeker at Norge har innført retningslinger om at syke skal holde seg hjemme.

- Det viktigste tiltaket for å unngå smittespredning er å isolere seg om man er syk, og generelt holde avstand, sier hun.

- Falsk tryggehet

Hun mener det er flere utfordringer ved bruk av munnbind hos mennesker som ikke er vant med å bruke det.

- Man ser at munnbind ofte sitter løst på, da har det liten effekt. Det kan gi en følelse av falsk trygghet som kan føre til at man legger mindre vekt på andre viktige tiltak, som å hode avstand, sier Fagernes.

- Munnbind har god effekt når det brukes riktig og når det benyttes av en som er syk eller benyttes av personer som er i tett kontakt med syke. Det vi fremhever i våre råd er at det ikke er vist at generell bruk i befolkningen blant friske vil bremse spredningen i samfunnet, sier hun.

DRONE «KJEFTER» PÅ FOLK: Kinesiske myndigheter har gått drastisk til verks for å forhindre ytterligere spredning av coronaviruset, melder statlig kinesisk tv. Video: Global News Vis mer

En målrettet bruk av munnbind er, ifølge seniorrådgiveren, at syke har det på seg når de må omgås andre - og at det benyttes av de som har tett omgang med syke, eksempelvis familiemedlemmer som pleier eller bistår den syke.

- Da må det sitte godt på, påpeker hun.

- Men ikke alle vet at de er syke?

- Nei, det er derfor vi oppfordrer alle til å være minst mulig sosialt aktive og til å holde avstand til de man ikke bor sammen med. Risikoen for å spre smitte er trolig også størst når man har symptomer, og hoster og nyser, svarer Fagernes.

Om de landene som nå innfører påbud om å ha på munnbind i det offentlige rom, sier Fagernes:

- Det er tiltak som har lite støtte i forskningen. Litteraturen tyder ikke på at det har effekt. Tiltak som er innført i Norge, som sosial distansering er forventet å ha bedre effekt.

- Aversjon

Lege Hasle mener at det er flere ting som tyder på at munnbind kan være et godt våpen mot smitte, og viser til nettsida maskssaveslives, der det hevdes at vestlige land opplever høyere antall COVID-19-infeksjoner sammenlignet med asiatiske land, på grunn av vestens aversjon mot å bruke munnbind.

- Singapore, Japan og Sør-Korea skiller seg ut, og dette er de landene som bruker masker, og landene har dette til felles. Dette er ikke et bevis på at munnbind hos befolkningen hindrer smitte, men det korrelerer til bruken, og ser overbeisende ut, mener Hasle.

16. MARS: Etter at det siste midlertidige sykehuset for coronapasienter ble stengt, feiret medarbeiderne der med å kaste munnbindet. Video: Newsflare Vis mer

- Disse landene har vel også innført strengere restriksjoner enn mange vestlige land i sin håndtering av smittespredningen?

- Jeg vet ikke hva som har virket, men jeg tror ikke det er avgjørende at man river folk ut med makt eller sveiser igjen dørene, svarer Hasle og tilføyer:

- Det som imidlertid ser ut til å virke - å stenge ned skoler, arbeidsplasser og restauranter - er det vestlige land ønsker å etterlikne.

Fagernes i FHI sier hun tror det er kulturforskjeller som er hovedgrunnen til at befolkningen i en del asiatiske land bruker munnbind.

- Mye er nok også knyttet til luftkvalitet, sier hun.

Ingen endring i råd

Folkehelseinstituttet gikk tidlig ut og frarådet bruk av munnbind ved vanlig sosial omgang hos folk som ikke er helsearbeidere.

- Bruken kan øke risikoen for sykdom, mente FHI, da Dagbladet omtalte dette den 27. februar.

Fagernes hos FHI sier til Dagbladet tirsdag denne uka at de ikke har endret sine råd om bruk av munnbind.

- Det er per i dag ingen endring i rådene, sier hun og tilføyer:

- I den mangelsituasjonen vi er i er det viktig at vi sikrer at helsepersonell har nødvendig beskyttelsesutstyr. I helsetjenesten er bruk av munnbind godt dokumentert, og munnbind må i en mangelsituasjon forholdes helsetjenesten.

«Munnbind er ubehagelig å ha på, og som regel vil ufaglært personell som har munnbind på hyppig berøre munnbindet og ansiktet for øvrig. Dersom man har vært i kontakt med urene flater kan man fort komme i kontakt med øyne og munn og på denne måten øke risikoen for sykdom», skriver FHI på sine nettsider.

WHOs råd

Verdens helseorganisasjon (WHO) har ikke frarådet bruk av munnbind på nettsidene sine, men har skrevet at friske personer bare trenger å bruke munnbind dersom de tar vare på en person med mistanke om infeksjon av coronaviruset.

Videre står det at man skal bruke munnbind dersom man hoster eller nyser.

- Munnbind er effektive bare når de brukes i kombinasjon med hyppig håndvask med alkoholbasert håndvask, eller såpe og vann, skriver WHO.

Videre presiseres det at det er viktig at man vet hvordan munnbindet brukes, og at det også kastes på riktig måte.

Avkreftet luftsmitte

Lørdag avkreftet Verdens helseorganisasjon at coronaviruset er et luftbårent virus. I en Twitter-melding som adresserer påstanden, understrekes det at dråpene som bæres gjennom luften når noen hoster eller nyser, er for tunge til å bli svevende.

- De faller fort på bakken eller andre flater, skriver organisasjonen.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer