UTBRUDD: Brasil har blitt rammet av et omfattende zika-utbrudd. Her sprayes gatene i Rio de Janeiro med insektsspray i januar. Foto: NTB scanpix
UTBRUDD: Brasil har blitt rammet av et omfattende zika-utbrudd. Her sprayes gatene i Rio de Janeiro med insektsspray i januar. Foto: NTB scanpixVis mer

WHO: Zika-viruset vil spre seg til Europa i sommer

Lav til moderat risiko for spredning innad i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) har i dag kommet med en risikovurdering av sykdommen Zika. Der ber de europeiske land om å forberede seg om at viruset vil spre seg i Europa i løpet av denne våren eller sommeren.

De anser faren for et Zika-utbrudd som lav til moderat i Europa, men advarer likevel om at sannsynligheten for utbrudd er større i land med gulfebermygg - som er den vanligste smittebæreren.

Dette gjelder blant annet på Madeira-øyene, ved Svartehavskysten i Georgia og Svartehavskysten i Russland.

Lav risiko i Norge I land som Frankrike, Italia, Spania og Kroatia anses smittefaren som moderat. Totalt 18 land går under kategorien moderat smittefare.

Norge er et av landene med lav risiko for zikasmitte, ifølge rapporten. I 35 andre europeiske land anses risikoen som lav eller veldig lav.

Årsaken til begrenset smittefare i alle disse landene er at vi ikke har gulfebermygg.

WHO kommer derfor i skrivet med en rekke anbefalinger til europeiske land, for å forberede seg på et utbrudd.

- De nye bevisene som er presentert i dag, forteller at det er en risiko for at Zikaviruset kan spres i Europa og at risikoen varierer fra land til land. Med denne risikoanalysen, ønsker vi å informere om og forberede de europeiske landene. Vi ber spesielt landene med høy risiko om å styrke deres nasjonale kapasitet og prioritere tiltak som forhindrer store Zika-utbrudd, sier WHOs Europa-direktør Zsuzsanna Jakab.

WHO har tidligere advart om at viruset kan komme til Europa, og har nå altså levert risikovurderingen. Viruset har til nå spredd seg til mer enn 30 land, ifølge WHO, og  risikoen for spredning i Europa øker de neste månedene - ettersom temperaturene vil øke i vår- og sommermånedene.

Frykten er at viruset skal spre seg ved at reisende i Sør-Amerika får med seg myggen i bagasjen, eller at de har viruset i blodet som følge av myggstikk.

- Kommer ikke til Norge Smittevernekspert Preben Aavitsland uttalte overfor Dagbladet i februar at viruset ikke vil komme til Norge.

- For at viruset skal spres så må samme type mygg være i landet. Zikaviruset kan derfor ikke spres til Norge, fordi vi ikke har denne typen mygg, sa Aavitsland.

Tidligere i år erklærte WHO den eksplosive spredningen av zikaviruset som en potensiell global krise.

Helsemyndighetene i Dallas i Texas hevder også å ha påvist ett tilfelle der zikaviruset var blitt overført gjennom seksuell omgang.

Fosterskader Brasil er det landet som så langt er hardest rammet av utbruddet, med nesten 4000 påviste tilfeller av smitte.

I desember slo brasilianske helsemyndigheter full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet var født med fosterskaden mikrokefali.

Landets helsemyndigheter mener det høye antallet tilfeller kan knyttes til zikafeber. Verdens helseorganisasjon er også bekymret over at mange barn nå fødes med fosterskaden i land der det nå er utbrudd av zikafeber. I mars uttalte WHO at zikavirus kan forårsake Guillain-Barré syndrom, mikrokefali og andre nevrologiske komplikasjoner, skrier Folkehelseinstituttet.

Advarsler Allerede i midten av desember gikk imidlertid det norske folkehelseinstituttet (FHI) ut med en advarsel og ba gravide ta forholdsregler før reise til utbruddsområdene i Sør-Amerika. Nå advarer FHI gravide mot å reise til områder der det pågår utbrudd av zikafeber.

GULFEBERMYGG: Det er lav til moderat risiko for spredning i landene der gulfebermyggen ikke finnes - slik som i Norge. Foto: REUTERS/Centers for Disease Control/NTB scanpix
GULFEBERMYGG: Det er lav til moderat risiko for spredning i landene der gulfebermyggen ikke finnes - slik som i Norge. Foto: REUTERS/Centers for Disease Control/NTB scanpix Vis mer

Gravide som likevel reiser til slike områder, bes på forhånd om å rådføre seg med lege og å være spesielt nøye med myggbeskyttelse. De bes også om å informere lege eller jordmor når de kommer hjem.