Foto: Sykdom forårsaket av zikavirus overføres i hovedsak via mygg. Sykdommen kan også være seksuelt overførbart. NTB/Scanpix
Foto: Sykdom forårsaket av zikavirus overføres i hovedsak via mygg. Sykdommen kan også være seksuelt overførbart. NTB/ScanpixVis mer

Zikaviruset

WHO: Anbefaler reisende å avstå fra sex i seks måneder etter å ha besøkt zika-land

Ny anbefaling fra Verdens Helseorganisasjon. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Menn og kvinner som har vært på reise i områder hvor zikaviruset er aktivt, bør ha sikker sex eller avstå i seks måneder etter reisen. Dette uavhengig om man merker symptomer på smitte eller ikke, anbefaler Verdens Helseorganisasjon.

Anbefalingen fra WHO er en innstramming på rentningslinjene organisasjonen kom med 7. juni, som bare gjaldt menn og hadde en tidsbegrensning på minst åtte uker, skriver Reuters.

Oppdateringen er basert på nye tilfeller på Zika-smitte der menn uten smittesymptomer smitter sin kvinnelige partner, og tilfeller der kvinner med symptomer på smitte, smitter sin mannlige partner.

Det er også bevist at smitten lever lenger i sæd enn man trodde tidligere.

Kan være seksuelt overførbar

Sykdom forårsaket av zikavirus overføres i hovedsak via mygg. Sykdommen kan også være seksuelt overførbart.

Gravide som får påvist viruset er i risikogruppen til å få barn med mikrokefali. Det er en nevrologisk tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

Tusenvis av gravide i Nord- og Sør-Amerika har blitt smittet av viruset som kan gi den alvorlige fosterskaden.

Zikaviruset som først ble ansett for å være av den milde sorten, har nylig vist seg å ramme mer enn bare nyfødte.

På Puerto Rico har et titalls personer fått Guillain-Barré-syndrom som følge av viruset. Personene har blitt gradvis svakere i bein og armer og fått lammelser flere steder på kroppen. Også andre land med zikautbrudd rapporterer om smittede som utvikler Guillain-Barré-syndrom.

Stor spredning

Viruset har spredt seg til Sørøst-Asia, Afrika og øyer i Stillehavet. Også personer i Norge har blitt smittet, ifølge Folkehelseinstituttet er ti av dem gravide.

I Latin-Amerika er faren for zikaviruset størst, og det finnes ingen medisiner mot viruset.

Helsemyndighetene i USA tidligere i år frarådet gravide eller par som planla å få barn å reise til zika-utsatte områder.