WHOs vaksinebønn: Slik svarer Norge

WHO bønnfaller verdens rike land om å holde an med en tredje dose til 10 prosent av befolkningen i alle land er vaksinert. Norge - som ikke tilbyr tredje dose per nå - mener det er for tidlig å ta stilling til oppfordringen.

MÅ TÅLE SMITTETILFELLER: Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen etter regjeringens pressekonferanse om bruk av coronasertifikatet 28. juli 2021. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Edward Stenlund. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag rettet Tedros Ghebreyesus, sjef i Verdens helseorganisasjon, (WHO), en kraftig appell til alle verdens velstående land.

Ghebreyesus ba landene som har kommet langt i vaksineringen, om å vente med å gi sine innbyggere en tredje dose til 10 prosent av innbyggerne i alle verdens land er vaksinert.

Ambisjonen er å nå dette målet innen utgangen av september.

DEN TREDJE VERDEN: En fattig eldre kvinne i Mumbai får en dose av den indiskproduserte Covaxin-vaksinen. Foto: Ashish Vaishnav / SOPA Images / Shutterstock / NTB
DEN TREDJE VERDEN: En fattig eldre kvinne i Mumbai får en dose av den indiskproduserte Covaxin-vaksinen. Foto: Ashish Vaishnav / SOPA Images / Shutterstock / NTB Vis mer

- Vi kan ikke, og burde ikke, akseptere at land som allerede har brukt mesteparten av den globale forsyningen av vaksiner, bruker enda mer mens verdens mest sårbare fremdeles er ubeskyttet, uttalte Ghebreyesus, ifølge The Washington Post.

Hittil har 80 prosent av verdens vaksinedoser gått til velstående land - og land i øvre halvdel av mellomsjiktet - som til sammen utgjør mindre enn halvparten av verdens befolkning, ifølge WHO.

- Ikke tatt stilling

Per i dag tilbys ingen en tredje dose gjennom det ordinære vaksinasjonsprogrammet i Norge - men FHI utelukker ikke at dette kan endre seg i framtida.

I en risikovurdering publisert 26. juli skriver Folkehelseinstituttet at de vurderer behovet fortløpende, og at en tredje dose kan bli aktuelt dersom beskyttelsen synker over tid, eller hvis det oppstår en variant vaksinene gir betydelig mindre beskyttelse mot.

Det kan også bli aktuelt å tilby en tredje dose til personer i risikogrupper, skriver FHI. Fredag uttalte vaksineekspert Gunnveig Grødeland i Dagbladet at hun tror at noen - på sikt - vil kunne trenge både en tredje og en fjerde vaksinedose.

Dagbladet har spurt Helse- og omsorgsdepartementet om det er aktuelt for Norge å forplikte seg til WHOs oppfordring.

- Vi har ikke tatt stilling til den konkrete anmodningen fra WHO, men anser dette uansett som prematurt, da det ikke er aktuelt med en tredjedose til alle voksne nordmenn per nå, skriver statssekretær Saliba Andreas Korkunc i en e-post til Dagbladet.

- PREMATURT: Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en e-post til Dagbladet at Norge ikke har tatt stilling til WHOs oppfordring. Foto: Lise Åserud / NTB
- PREMATURT: Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en e-post til Dagbladet at Norge ikke har tatt stilling til WHOs oppfordring. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Per nå er vurderingen at en tredje dose til alle voksne nordmenn ikke er nødvendig, fordi vi oppnår god effekt gjennom å tilby to doser, framholder statssekretæren.

- I denne pandemien er ingen trygge før alle er trygge, det ser vi med framveksten av nye virusvarianter. Det er derfor i alle lands interesse med en så høy internasjonal vaksinedekning som mulig, skriver han.

Donerer 5 millioner doser

Statssekretæren skriver at Norge har bidratt med i overkant av 12 milliarder kroner internasjonalt, både til globale fellesløsninger og støtte til utviklingsland.

- Gjennom det internasjonale vaksinesamarbeidet COVAX og gjennom EU har vi donert over 750 000 vaksinedoser, og vi har lovet å donere totalt 5 millioner vaksinedoser til fattige land framover.

Ifølge Our World in Data, drevet av forskere ved Oxford University i England, er 15,2 prosent av verdens befolkning fullvaksinert per fredag 6. august - men vaksinasjonsgraden varierer kraftig fra land til land.

I De forente arabiske emirater er 72 prosent av befolkningen fullvaksinert, ifølge The New York Times.

Til sammenlikning har bare 86 000 vaksinestikk blitt satt i Den demokratiske republikken Kongo - et land med 86,79 millioner innbyggere. Mindre enn 0,1 prosent av befolkningen har blitt vaksinert.

Slo alarm om «Kongo-variant»

Pascal Lutumba, professor ved Universitetet i Kinshasa, Kongo, har tidligere advart mot at den lave vaksinasjonsdekningen i landet kan føre til at deltavarianten og betavarianten (tidligere kjent som henholdsvis den indiske og den sørafrikanske varianten) kan mutere til en helt ny mutant.

Dette, frykter han, kan gjøre vaksinene mindre effektive - noe som igjen kan ramme land med høyere vaksinasjonsgrad.

- Hvis en «Kongo-variant» inntar et land som Storbritannia, som har en høy vaksinasjonsdekning, kan det plassere dem tilbake der de var i starten av pandemien. De blir nødt til å vaksinere seg med en ny vaksine, sa han torsdag til The Guardian.

USA har allerede avvist WHO-sjefens oppfordring, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Pressesjef Jen Psaki i Det hvite hus omtaler oppfordringen som et «falskt valg», og framholder at USA har tilstrekkelig med vaksinedoser til at de kan gi eventuelle «booster shots» samtidig som de fortsetter å bidra internasjonalt.

Det er satt av 1000 doser fra vaksinasjonsprogrammet til en norsk studie, som undersøker om en tredje dose gir bedre vaksineeffekt hos enkelte pasientgrupper.

- Kan bli aktuelt i Norge

FHI avventer resultatene av denne og andre internasjonale studier, før de eventuelt kommer med en anbefaling om en tredje boosterdose.

- Dersom de pågående studiene viser at gjentatt vaksinasjon vil gi enkelte grupper bedre beskyttelse, kan det være aktuelt å anbefale dette i Norge, har overlege Sara Viksmoen Watle ved avdeling for smittevern og vaksine i FHI tidligere uttalt til Dagbladet.

Viksmoen Watle understreket at det er viktig at det også undersøkes at en tredje boosterdose ikke gir ukjente og alvorlige bivirkninger. Så langt tyder forskningen på at bivirkningene etter tredje dose likner dem mange opplever etter dose to.

- Slik situasjonen er nå, vil et tilbud om en ekstra dose først være aktuelt når resten av den voksne befolkningen har fått tilbud om vaksine, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer