WHOs vaksinebønn: Slik svarer Norge

WHO bønnfaller verdens rike land om å holde an med en tredje dose til 10 prosent av befolkningen i alle land er vaksinert. Norge - som ikke tilbyr tredje dose per nå - mener det er for tidlig å ta stilling til oppfordringen.

MÅ TÅLE SMITTETILFELLER: Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen etter regjeringens pressekonferanse om bruk av coronasertifikatet 28. juli 2021. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Edward Stenlund. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag rettet Tedros Ghebreyesus, sjef i Verdens helseorganisasjon, (WHO), en kraftig appell til alle verdens velstående land.

Ghebreyesus ba landene som har kommet langt i vaksineringen, om å vente med å gi sine innbyggere en tredje dose til 10 prosent av innbyggerne i alle verdens land er vaksinert.

Ambisjonen er å nå dette målet innen utgangen av september.

- Vi kan ikke, og burde ikke, akseptere at land som allerede har brukt mesteparten av den globale forsyningen av vaksiner, bruker enda mer mens verdens mest sårbare fremdeles er ubeskyttet, uttalte Ghebreyesus, ifølge The Washington Post.

Hittil har 80 prosent av verdens vaksinedoser gått til velstående land - og land i øvre halvdel av mellomsjiktet - som til sammen utgjør mindre enn halvparten av verdens befolkning, ifølge WHO.

- Ikke tatt stilling

Per i dag tilbys ingen en tredje dose gjennom det ordinære vaksinasjonsprogrammet i Norge - men FHI utelukker ikke at dette kan endre seg i framtida.

I en risikovurdering publisert 26. juli skriver Folkehelseinstituttet at de vurderer behovet fortløpende, og at en tredje dose kan bli aktuelt dersom beskyttelsen synker over tid, eller hvis det oppstår en variant vaksinene gir betydelig mindre beskyttelse mot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer