«BURNING»: Å «burne» er å spinne med dekkene slik at man skaper mye bråk og svidd gummi. Her «burner» en kreativ råner under rånefestivalen i Ulsteinvik. Foto: Kåre Sætre
«BURNING»: Å «burne» er å spinne med dekkene slik at man skaper mye bråk og svidd gummi. Her «burner» en kreativ råner under rånefestivalen i Ulsteinvik. Foto: Kåre SætreVis mer

Widerøe-piloter truer med flynekt etter rånebråk

Jon-Kåre (17) fra Ørsta mener det er idiotisk at hele bygda skal ta hensyn til to piloter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har brutt ut full rånekrangel i bygda Ørsta i Møre og Romsdal, etter at et flycrew fra Widerøe ikke fikk sove om natta. Flycrewet ble holdt våkne og fikk ødelagt nattesvønen på grunn av ungdommens støyende kjøring i ei rundkjøring rett ved hotell Ivar Aasen.

Da de endelig ringte politiet klokka 05.38 på morgenen, kunne de fortelle at hvis nattebråket fortsetter videre i sommer, kan det føre til at de må la være å fly morgenflyet fra Hovden flyplass til Oslo på grunn av søvnmangel.

Lensmann Jostein Vatne forteller at politiet tar problemet på alvor.

- Vi strekker oss langt for å opprettholde ro og orden i distriktet vårt. Vi vil strekke oss langt for å få vekk ukulturen med råning, sier Vatne, som legger til at de har bøtelagt flere rånere og også beslaglagt førerkort.

Widerøe opplyser at nattebråk fra rånere aldri vil true flysikkerheten til passasjerene.

- Våre piloter er pålagt å vurdere om de er skikket til å fly. Dersom de er for trøtte, skal de melde seg uegnede. Flysikkerheten er ikke i fare på grunn av nattebråket i Ørsta, men det kan føre til at det ikke er forsvarlig for crewet å fly, sier assisterende flygesjef Yngve Rossing i Widerøe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kultursjefen forsvarer råning Men formaningen om ro og orden fra politiet og advarselen om innstilte flyavganger fra Widerøe, biter ikke på Ørsta-folket. De tar side med ungdomskulturen i kommunen, der råning er en viktig ingrediens.

- Jeg vil være en motvekt mot dem som alltid angriper ungdommen. Det er mange ungdomsaktiviteter som kan irritere folk, uansett hvor det foregår. Et motormiljø skaper noe bråk, men noen steder må også ungdommen få utfolde seg, sier Jostein Mo, kultursjef i Ørsta kommune.

- Vi må ha litt aksept for at ungdom er ungdom, så snart de blir eldre og får familie, blir de gode sammfunnsborgere, legger kultursjefen til.

- Idiotisk En av ungdommene som rånet rundt i Ørsta sentrum natt til tirsdag er Jon-Kåre Sætre (17). Han reagerer på at politiet nå skal ta rånerne får å redde nattesøvnen til Widerøes flycrew.

- Det er helt idiotisk. Hele bygda kan ikke ta hensyn til to piloter, sier Jon-Kåre, som dro hjem i tre-tida om morgenen. Da var det fem-seks biler som kjørte rundt.

- Bråker dere mye når dere er ute og kjører?

- Det er ikke umulig at vi «burner» og at det blir litt bråk, men alle kan ikke ta hensyn til pilotene, sier Jon-Kåre.

Ber politiet rydde opp Det mener imidlertid Ivar Aasen-hotellet, der Widerøes flycrew er gjester. De var i går i møte med politiet om hvordan problemet skal løses.

RÅNER: Jon-Kåre Sætre var ute og rånet i Ørsta natta Widerøe-pilotene ikke fikk sove. Han mener det er idiotisk at hele bygda skal ta hensyn til to piloters nattesøvn. Kåre Sætre, Jon-Kåres far, sier at Widerøe kanskje bør bytte ut pilotene sine, hvis de ikke får sove. Kåre Sætre skriver en blogg fra Ørsta som kan leses her. Foto: Kåre Sætre
RÅNER: Jon-Kåre Sætre var ute og rånet i Ørsta natta Widerøe-pilotene ikke fikk sove. Han mener det er idiotisk at hele bygda skal ta hensyn til to piloters nattesøvn. Kåre Sætre, Jon-Kåres far, sier at Widerøe kanskje bør bytte ut pilotene sine, hvis de ikke får sove. Kåre Sætre skriver en blogg fra Ørsta som kan leses her. Foto: Kåre Sætre Vis mer

- Jeg frykter at vi skal miste gjester. Jeg vet at det er enkelte som har valgt andre hotell fordi det er viktig for dem å sove, sier adm. dir. Linda Haddal Røssevoll.

- Vi vil problemet til livs. Hvis politiet sier at det er ulovlig, må det få konsekvenser. Når de setter i gang er det ganske ille, sier Røssevoll.

Røssevoll sier de endrer rutinene for nattevakten ved hotellet. Minimum én gang i timen skal vedkommende gå ut hovedinngangen for å foreta en sjekk av forholdene.

- Om det er aktivitet og bråk, så ringer vi politiet. Vi kan ikke akseptere slikt, uansett om det er piloter, andre gjester eller Ørsta-beboere, sier hun.

Lensmann Vatne håper ikke folk blir skremt fra å besøke Ørsta på grunn av alt nattebråket.

- Ørsta er ei nydelig bygd med fin natur. Det blir litt for galt at folk leser Dagbladet og tror de ikke får sove her. Det er veldig lav statistikk på straffbare forhold og utrolig mye positivt her, sier Vatne.

Råningen blir det imidlertid neppe slutt på med det første. Jon-Kåre og de andre rånerne har ingen planer om å legge bildekkene på hylla.

- Jeg tror ikke vi bryr oss så mye om politiet. De kan gå rundt her som en liten plage, men vi skal helt sikkert fortsette, forteller 17-åringen.