Widerøe-streiken er over

Kveldens avganger er uansett kansellert. Widerøe-sjefen beklager.

PÅ VINGENE IGJEN: Widerøe-streiker ble avsluttet lørdag kveld. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
PÅ VINGENE IGJEN: Widerøe-streiker ble avsluttet lørdag kveld. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Streiken i Widerøe er over etter at kabinforeningen og selskapet lørdag ble enige om en ny pensjonsavtale med forhandlingsrett, etter at dialogen ble gjenopptatt torsdag ettermiddag

- Jeg er svært glad for at vi har fått på plass en løsning og at vi nå kan komme i gang igjen, uttaler administrerende direktør Lars Kobberstad i Widerøe i en pressemelding.

- Denne streiken har gjort hverdagen vanskelig for veldig mange mennesker, og det er godt å kunne konstantere at vi klarte å bli enige med våre kabinansatte, slik at vi igjen kan sikre at folk har et godt flytilbud i hele Norge, fortsetter han.

Leder i Widerøe kabinforening Kari Onarheim er lettet og glad for at streiken er over.

- Fornuften seiret og vi har oppnådd rettferdighet ved at vår yrkesgruppe nå også skal få innflytelse på vår egen pensjon. Vi føler vi nå endelig er tatt på alvor, sier Onarheim i en uttalelse.

Vil ta tid å komme på vingene igjen Widerøe opplyser at det vil ta noe tid å få trafikken i gang igjen. Alle fly er parkert på basene, og samtlige ansatte er permittert. Kveldens avganger er uansett kansellert.

- Permitteringen opphører nå umiddelbart, men det vil ta tid før vi får mannskap i posisjon slik at vi kan fly som normalt, sier Kobberstad,

Han oppfordrer folk til å følge med på flyselskapets nettsider for å holde seg orientert om trafikken de nærmeste dagene.

- De fleste av søndagens avganger vil vi få til, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til NTB.

Ifølge Parat, fagforeningen til de kabinsansatte, er partene enige om at den kollektive pensjonsavtalen skal gjøres om til en innskuddsbasert pensjonsavtale fra 1. Januar 2017.

- Vi har fått en garanti for at den innskuddsbaserte pensjonsavtalen skal være på dagens nivå. Blir det spørsmål om endringer har vi full forhandlingsrett. Etter 1. Januar 2017 har vi vetorett som sikrer at alle ansatte-grupper likebehandles, sier forhandlingsleder Lars Petter Larsen i Parat.

Stor pågang fra reisende Meklingen i tariffoppgjøret mellom Widerøe og de kabinansatte førte ikke fram natt til onsdag, og 312 kabinansatte gikk da ut i streik. Ifølge selskapet nettside frakter flyselskapet daglig 11 000 passasjerer fra 47 flyplasser i Norge og Europa.

Streiken kom på Widerøes nest mest travle dag så langt i år, og pågangen fra kunder var svært stor etter at det var klart at det ble streik.

- Jeg skulle ønske vi hadde klart å komme til denne enigheten i mekling, og unngått streik. Dessverre gikk ikke det, og overfor alle som har blitt rammet av denne streiken beklager jeg det, sier Kobberstad.

Ifølge selskapet selv har Widerøe måttet kansellere over 1100 flygninger, og mer enn 25 000 reisende ble rammet av konflikten.