NAZI-LEDER: Her er nazi-lederen Arthur Seyss-Inquart (t.v.) sammen med den tyske dirigenten Wilhelm Furtwaengler og musikere i Wien i 1938. Nå skal orkesteret publisere flere artikler om sin nazi-fortid. De har blant annet blitt beskyldt for å ha gitt æresringer til flere naziledere som er dømt for krigsforbrytelser, blant annet Seyss-Inquart. Foto: AFP PHOTO /Wiener Philharmoniker/NTBScanpix
NAZI-LEDER: Her er nazi-lederen Arthur Seyss-Inquart (t.v.) sammen med den tyske dirigenten Wilhelm Furtwaengler og musikere i Wien i 1938. Nå skal orkesteret publisere flere artikler om sin nazi-fortid. De har blant annet blitt beskyldt for å ha gitt æresringer til flere naziledere som er dømt for krigsforbrytelser, blant annet Seyss-Inquart. Foto: AFP PHOTO /Wiener Philharmoniker/NTBScanpixVis mer

- Wienerfilharmoniens nyttårskonsert ble brukt som nazi-propaganda

Orkesteret skal avsløre dystre hemmeligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wienerfilharmonien, som er mest kjent for sine nyttårskonserter, skal offentliggjøre artikler med detaljer om orkesterets nazi-historie, etter at de har blitt beskyldt for å forsøke å holde sin fortid skjult, ifølge BBC.

Ifølge historikere begynte orkesteret tradisjonen med nyttårskonserten som et propagandainstrument i 1939, da nazister ledet landet.

Æresringer I artiklene skal de blant annet forklare omstendighetene rundt overrekkelsen av æresringer, en av orkesterets mest ettertraktede utmerkelser, til flere som ble dømt under rettssakene i Nürnberg etter andre verdenskrig.

Baldur von Schirach, en av Wiens naziledere, og Arthur Seyss-Inquart, som var østerriksk forbundskansler fra 1938, skal ha fått ringer. Seyss-Inquart ble dømt til døden under rettssaken.

Von Schirach ledet deportasjonen av titusenvis av jøder, og ble dømt til fengselsstraff.

Ringen ble overrakt til Von Schirach i 1942, men han skal ha mistet ringen. Det hevdes at han fikk en ny ring, for å erstatte den forsvunnede etter han hadde sonet for forbrytelser mot menneskeheten.

Tre historikere På tirsdag skal landet markere at det er 75 år siden de ble tatt over av nazistene. Unionen mellom Østerrike og Tyskland ble fullbyrdet da tyske styrker invaderte Østerrike den 12. mars 1938.

Tre historikere, ledet av Oliver Rathkolb, har fått i oppdrag av Wienerfilharmonien å skrive artiklene som omhandler orkesterets nazi-historie. De vil bli publisert på orkesterets nettside.

Det er ifølge BBC forventet at de i disse artiklene vil skrive om 13 musikere, som skal ha blitt presset ut av orkesteret på grunn av jødisk bakgrunn eller deres holdning til Tyskland.

En av musikerne, som jobbet for Von Schirach, skal ha bedt om at fem måtte spares, men lederen valgte å ikke etterfølge ønsket.

Fem av musikerne døde i konsentrasjonsleire.

62 av 123 Noen av Filharmoniens daværende medlemmer har tidligere blitt identifisert som nazister. New York Times skriver at dokumenter viser at 62 av 123 aktive medlemmer i orkesteret var medlemmer av nazipartiet i 1942.

VON SCHIRACH OG SEYSS-INQUART: Her er Von Schirach(nr. tre i sivil f.v. på andre rad) og Arthur Seyss-Inquart (nr. to f.h. på andre rad) på tiltalebenken. På første benk (f.v.) Hermann Goering, Rudolf Hess, Joachim von Ribbentrop, Wilhelm Keitel, Ernest Kaltenbrunner, Alfred Rosenberg, Erich Raeder, Wilhelm Frick, Julius Streicher og Walter Funk. På andre rad (f.v.) Karl Doenitz, Constantin von Neurath, Baldur von Schirach, Fritz Sauckel, Alfred Jodl, Franz von Papen, Arthur Seyss-Inquart og Albert Speer. Bildet ble tatt den 30. september 1946. Foto: AP Photo/Eddie Worth/NTBscanpix
VON SCHIRACH OG SEYSS-INQUART: Her er Von Schirach(nr. tre i sivil f.v. på andre rad) og Arthur Seyss-Inquart (nr. to f.h. på andre rad) på tiltalebenken. På første benk (f.v.) Hermann Goering, Rudolf Hess, Joachim von Ribbentrop, Wilhelm Keitel, Ernest Kaltenbrunner, Alfred Rosenberg, Erich Raeder, Wilhelm Frick, Julius Streicher og Walter Funk. På andre rad (f.v.) Karl Doenitz, Constantin von Neurath, Baldur von Schirach, Fritz Sauckel, Alfred Jodl, Franz von Papen, Arthur Seyss-Inquart og Albert Speer. Bildet ble tatt den 30. september 1946. Foto: AP Photo/Eddie Worth/NTBscanpix Vis mer

Orkesteret sier at de ikke er forpliktet til å gi publikum tilgang til informasjon fra sitt private arkiv, fordi at organisasjonen er privat, men de gir noen historikere og forskere tilgang.

Ifølge en oppsummering av Oliver Rathkolbs rapport, som ble publisert i New York Times i februar, ble avsløringen om ringen, som ble gitt til Von Schirach etter han kom ut fra fengsel, kjent nylig.

Avslører navn Von Schirachs sønn Richard var den som avslørte dette i ei bok i 2004, men han nektet å oppgi navnet på personen som ga ringen til hans far.

Men Rathkolb har likevel funnet navnet, og ifølge New York Times skal det avsløres i dag, i forbindelse med en dokumentar om Wienerfilharmonien, som sendes på østerriksk TV.

Orkesterets styreleder, Clemens Hellberg, har blitt beskyldt for å vitende utelate informasjon om Filharmoniens nazi-historie i boka «Democracy of Kings» (1992), der det som oppfattes som orkesterets offisielle historie blir beskrevet.

Hellberg fortalt at han ikke hadde tilgang til de aktuelle dokumentene da han skrev boka.

NYTTÅRSKONSERT: Her er Wienerfilharmonien under sin nyttårskonsert den 1. januar i år. Konserten blir sendt av over 70 tv-kanaler og 300 radiostasjoner over hele hverden. Foto: REUTERS/Herwig Prammer/NTBScanpix
NYTTÅRSKONSERT: Her er Wienerfilharmonien under sin nyttårskonsert den 1. januar i år. Konserten blir sendt av over 70 tv-kanaler og 300 radiostasjoner over hele hverden. Foto: REUTERS/Herwig Prammer/NTBScanpix Vis mer