Wieslaw (57) skulle til Norge - havna på Færøyene og Island

Pensjonerte Wieslaw (57) skulle bare ta ferja fra Hirtshals til Kristiansand. En feil på kaia gjorde at pensjonisten endte opp på Færøyene og Island - og han er fortsatt på sjøen!

 DRA TIL SJØS, FOR EN BOMTUR!:  Wieslaw Garstecki skulle ta ferja den korte turen fra Hirtshals til Kristiansand. I stedet havnet han på sjudagers-cruise til Færøyene og Island. Foto: Samfoto / Privat / Dagbladet
DRA TIL SJØS, FOR EN BOMTUR!: Wieslaw Garstecki skulle ta ferja den korte turen fra Hirtshals til Kristiansand. I stedet havnet han på sjudagers-cruise til Færøyene og Island. Foto: Samfoto / Privat / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av dagen i dag er den polske pensjonisten på vei tilbake fra Færøyene til Hirtshals i Danmark.

Den utrolige historien startet allerede forrige lørdag da 57 år gamle Wieslaw Garstecki skulle til Sørlandet for å besøke familie. På kaia møtte han opp med et bookingnummer, klar for den knappe to timer lange turen over.

Men i stedet for å bli sendt inn på Fjordlines båt, havnet han på en helt annen rute.

Etter noen timer på båten begynte Wieslaw å ane ugler i mosen - fordi han ikke så land!

På langtur På sørlandet satt familie og ventet på besøk. Da de ikke fikk kontakt med ham på mobilen begynte de å bli bekymret.

Etter hvert som Wieslaw skjønte hva som hadde skjedd, kunne han ringe for å fortelle nyheten.

- Han ringte og sa at han ble forsinka med en uke, sier nevøen lattermildt til Dagbladet.

Beskjeden skapte naturlig nok furore i familien.

- Vi sa: Er det mulig? Det var et stort sjokk, sier nevøen som tok på seg ansvaret for å forsøke å orde opp floka.

Etter en rekke telefoner fikk nevøen selveste kapteinen på røret. Han kunne fortelle at båten var på vei til Island via Færøyene begge veier. For å komme seg tilbake til Danmark måtte onkelen bli med hele veien.

- Men de forsiket om at de tar godt vare på ham. Han har fått egen lugar og gratis mat. I tillegg var det et par polakker om bord i båten som kunne hamle opp med språkproblemene.

- Ta med kikkert! 57-åringen selv ser ut til å ta det hele med knusende ro.

- Jeg snakket med ham nå og han sa at dette hadde vært en vanvittig vakker tur. Det var noe helt annet enn det han har sett på BBC.

- Og så fortalte han meg at det var ganske kaldt på Island. Og at jeg burde ta med kikkert hvis jeg drar dit, fordi det er så flott der, humrer nevøen.

På veien fikk Wieslaw også tilbud om å bo på hotell på Færøyene mens skuta tok turen innom Island. Det våget han ikke, i frykt for å ikke bli med båten hjem igjen.

Nevøen forteller at han er svært fornøyd med måten de to fergeselskapene har taklet saken på.

- Man må bare se det humoristiske i denne historien. Og så tror jeg at onkel vil være litt nøyere neste gang han tar båt, sier han til Dagbladet.

- Aldri hørt om lignende Hvis alt går etter planen vil Wieslaw ankomme Hirtshals igjen førskommende lørdag. Dermed har han vært sju dager ute på tur med Smyril Line.

Administrerende direktør Rúni Vang Poulsen beklager feilen.

- Jeg har aldri hørt en lignende historie før. Man kan bare se komikken i dette og gjøre det beste ut av det. Han har i hvert fall fått seg en tur med ett av våre fineste cruise helt gratis, sier han til Dagbladet.

Han er glad for at blindpassasjeren tar det hele med et smil.

- Det er klart at vi ikke ønsker at dette skal skje. I forbindelse med en ny terminal var den en prosedyre som ikke har kommet på plass. Det har skjedd en feil og det beklager vi. Han blir tatt var på så godt som mulig, sier Poulsen.

- Bare hvert hundrede år Det var ikke bare familien på sørlandet som fikk litt å jobbe med da feilen ble oppdaget. Fjordline, som egentlig skulle hatt med pensjonisten til Kristiansand, lurte på hvor det hadde blitt av passasjeren.

- Dette er veldig, veldig spesielt. Det skje vel kanskje hvert hundrede år, sier Ingval Fardal, administrerende direktør til Dagbladet.

- Det som antagelig har skjedd er at han har ankommet kaia med bil da vår person i innsjekksboden hadde pause. Da blir det satt på et rødt lys for bilene, men vi har ikke fått montert en port der ennå. Han har da kjørt inn på stripa og deretter blitt sendt inn på feil båt. Og så har ingen tatt den siste sjekken på biletten hans, sier Fardal.

Han forsikrer at den siste turen over til Norge også vil bli gratis for 57-åringen.

- Vi kommer til å møte ham når han ankommer lørdag formiddag og sørge for at han kommer seg på riktig båt, sier Fardal.

Wieslaw (57) skulle til Norge - havna på Færøyene og Island