- Wiik søkte på nettet etter drapsoppskriften

TRONDHEIM (Dagbladet): Påtalemyndigheten tror giftdrapstiltalte Terje Wiik (51) søkte etter drapsoppskriften på Internett. Det er funnet elektroniske spor i to PC-er som Statoil-ingeniøren disponerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjemme hos ham fant politiet også utskrifter fra «The Terrorist's Handbook».

Statsadvokat Arne K. Uggerud brukte mye tid på internettsøkene under åpningen av straffesaken mot Terje Wiik. Han betegnet søkene som handlinger av stor betydning for bevisvurderingen. En etterforsker skal vitne om jakten på de elektroniske sporene.

Ved tre anledninger i mai 1998 har Terje Wiik brukt en PC som tilhører Statoil, til å søke på flere ordkombinasjoner på Internett:

Første gang søkte han på stikkordet thallium. Andre gang kombinerte han dette med ordene identify (identifisere), murder (mord) og tissue (vev). Tredje gang søkte han på ordene murder , thallium og traceability (mulighet for sporing).

På en annen PC på arbeidsrommet hjemme hos Wiik, ble det i november i fjor gjort internettsøk på ordet thalliumsulfat.

Kan spores

Tiltalte forklarte valget av søkeord med at han hadde sett en film om thalliumforgiftning på TV. Han ønsket å finne ut mer om hva dette gikk ut på.

- Jeg brukte flere ord for å begrense antall treff. Bruker du bare ett ord, får du opp altfor mange artikler. Det er forklaringen på ord som «murder» og liknende. Jeg hadde ingen planer om mord.

- Var det for å skaffe en oppskrift på hvordan du kunne ta livet av Inger Lise Bakken uten at det kunne spores? spør statsadvokat Arne K. Uggerud.

- Det vet jo alle oppegående i dag at det ikke lar seg gjøre. Gift lar seg alltid spore, svarer den tiltalte sivilingeniøren.

Feigt og usselt

Utskriftene fra «The Terrorist's Handbook» er noe han hevder å ha hatt liggende lenge.

- Det dukket opp helt tilfeldig en gang jeg søkte på Internett. Jeg printet det ut av ren nysgjerrighet, sa Wiik i retten.

Han fastholdt at han ikke hadde til hensikt å drepe ekskjæresten Inger Lise Bakken, og nektet straffskyld på samtlige punkter i tiltalen. Wiik hevder at forgiftningen var et fortvilt forsøk på å vinne henne tilbake.

- I ettertid føles det feigt og usselt. Men jeg tenkte at hvis hun mistet håret og jeg viste omsorg for henne, så ville hun sette pris på det. Det var en dum, banal tanke.

Gravde ned gift

Han gjorde to bestillinger av giftstoffet thallium, på henholdsvis 100 gram og 25 gram. Ett gram er nok til å ta livet av et menneske. Giften ble funnet nedgravd i et steinbrudd like nord for universitetssenteret Dragvoll i Trondheim. Da manglet det 42 gram av giften.

- Det har vært slitsomt, sa tiltalte Terje Wiik til Dagbladet da han var ferdig med første dag i retten, ved 15.30-tida i går. I dag skal han forklare seg videre.

GIFT: Tiltalte Terje Wiik (til høyre) nekter for at han hadde til hensikt å drepe ekskjæresten Inger Lise Bakken.