UTPEKES: Sveriges utenriksminister Carl Bildt skal ha vært informatør for USA siden 1973. Den svenske avisa Expressen skriver at Wikileaks sitter på dokumenter om utenriksministeren som de truer med å offentliggjøre.
UTPEKES: Sveriges utenriksminister Carl Bildt skal ha vært informatør for USA siden 1973. Den svenske avisa Expressen skriver at Wikileaks sitter på dokumenter om utenriksministeren som de truer med å offentliggjøre.Vis mer

Wikileaks: - Carl Bildt var USA-informatør

I Wikileaks-dokumenter går det fram at sveriges utenriksminister Carl Bildt skal ha vært informant for USA siden 1973. Lekkasjen av informasjonen skal være del av en svertekampanje mot den svenske regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske avisa Expressen har fått tilgang til Wikileaks-dokumenter der det trues med å offentliggjøre opplysninger om sveriges utenriksminister Carl Bildt (Moderaterna). Bildt har vært Sveriges utenriksminister siden 2006, og har tidligere vært Statsminister i Sverige.

Wikileaks hevder, ifølge Expressen, å ha tilgang til en upublisert amerikansk diplomatpost der det beskrives hvordan Carl Bildt siden 1973 har fungert som informatør for USA.

- Det finnes hemmelige dokumenter som avslører at Carl Bildt har samarbeidet med den amerikanske administrasjonen på en måte som stride mot svenske lover, sier en kilde til avisa.

- Han kommer til å tvinges til å gå av. Dette vil bety slutten på hans politiske karriere, hevder kilden.

- Svertekampanje Ifølge Expressen skal opplysningene om Carl Bildt brukes i en svertekampanje mot Sverige, for å forhindre at Julian Assange utleveres til USA.

I det interne Wikileaks-dokumentet Expressen har fått tak i, går det fram at opplysningene om Carl Bildt skal lekkes hvis Julian Assange utleveres fra Storbritannia til Sverige.

Assange er mistenkt for seksuelle overgrep i Sverige, og svenske myndigheter ønsker ham utlevert.

Assange og Wikileaks frykter at Assange vil bli utlevert videre til USA hvis han først blir utlevert til Sverige.

I USA stilles soldaten Bradley Manning for krigsrett for å ha lekket dokumenter til Wikileaks.

Bush-rådgiver Julian Assange har ikke ønsket å kommentere informasjonen overfor Expressen, men Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson bekrefter at Wikileaks sitter på de omtalte dokumentene.

- Jeg kan bekrefte at vi har dokumenter som viser den nære relasjonen mellom Carl Bildt og insidere i Washington. Jeg er sikker på at disse opplysningene snart vil bli gjort tilgjengelige for allemnheten, sier Hrafnsson.

Personen som utpekes som Bildts opprinnelige kontaktperson, er ifølge Expressen Karl Rove, rådgiver og visestabssjef for tidligere president George W. Bush.

«Nær venn» Bildt har ikke lagt skjul på at han treffer Rove jevnlig, og har betenget den mektige republikaneren som «en nær venn».

Det svenske utenriksdepartementet ville ikke kommentere saken i går.

- Vi avventer med kommentarer. Vi vil se hva skalgs dokument det dreier seg om før vi sier noe, sier UDs pressesjef Anders Jörle til Expressen.