Wikileaks-Assange anker etterlysningskjennelse

Tingretten i Stockholm bestemte i går at han skulle etterlyses for blant annet voldtekt i Sverige.

ANKER: Wikileaks-gründer Julian Assange er for tida etterlyst over hele verden av svensk politi. Arkivfoto: AP Photo/Lennart Preiss/Scanpix
ANKER: Wikileaks-gründer Julian Assange er for tida etterlyst over hele verden av svensk politi. Arkivfoto: AP Photo/Lennart Preiss/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Sverige fikk i går godkjent sin begjæring om å etterlyse Wikileaks-gründer Julian Assange over hele verden mistenkt for voldtekt, seksuell trakassering og ulovlig tvang.

Nå ankes beslutningen fra tingretten i Stockholm til Svea hovrätt (Lagmannsretten), bekrefter advokatkontoret til Assanges svenske advokat Björn Hurtig til Dagbladet.

Men ifølge det svenske nyhetsbyrået TT er det høyst uklart om lagmannsretten har tid til å behandle saken allerede i ettermiddag.

- Uvanlig sak Allerede i går kveld kunne Assanges britiske advokat Mark Stephens bekrefte overfor Dagbladet at de ville forsøke å anke kjennelsen, og sier detaljene i siktelsen først ble kjent for ham under rettsmøtet torsdag.

Stephens fant det svært merkelig at svensk politi har sagt at de ikke vet hvor han befinner seg:

- Dette er en høyst uvanlig sak. Vi vet at 160 personer fra Pentagon, MI6, MI5 og andre følger ham og hans bevegelser. De vil vel så vidt jeg kan tenke meg vite nøyaktig hvor han er, påpeker Stephens.

- Minner om terrorsak Stjerneadvokaten mener svenske myndigheter oppfører seg som om Wikileaks-sjefen er siktet for noe helt annet enn voldtekt.

- Dette virker svært merkelig for en voldtektssak. Dette minner om en terrorsak, sier Stephens.

- I en terrorsak er det vanlig å fengsle folk i full isolasjon, men det er det ikke med den siktelsen som foreligger her, sier han.  

Risikoen for å havne i isolasjon er også årsaken til at Assange ikke vil reise til Sverige. 

- Vi finne og arrestere ham Britisk politi sa i kveld at de nå ønsket å finne og arrestere Assange.

- Vi vil ikke gå ut og si at vi er ute etter å arrestere noen slik at den etterlyste får muligheten til å stikke av, sa en talsmann for landets byrå for organisert kriminalitet, SOCA, til Dagbladet.

Tommy Kangasvieri ved internasjonal enhet ved svensk politi opplyser at den internasjonale etterlysningen ikke har blitt sendt ut ennå fordi den først måtte kvalitetssikres.

Varslet etterlysning klokka 17 - Vi mater informasjon inn i systemet nå, så det er klart om en time, sa Kangasveri til Expressen klokka 15.50.

Det vil si at Assange fra i 17-tida i dag kan etterlyses nasjonalt i Sverige, i Schengen-området og gjennom Interpol.

VIL ETTERLYSE ASSANGE: Påtaleansvarlig Marianne Ny. Foto: AFP Photo/Angelica Karlsson
VIL ETTERLYSE ASSANGE: Påtaleansvarlig Marianne Ny. Foto: AFP Photo/Angelica Karlsson Vis mer

- Det innebærer at han kan pågripes i de landene som er tilsluttet disse systemene, forklarer Kangasveri.

Dersom Assange pågripes av politimyndighetene i eksempelvis Storbritannia må domstolen Westminster Magistrates' Court avgjøre om han vil bli utlevert til Sverige. Også denne avgjørelsen kan Assange anke.

Om det blir bestemt at Assange skal utleveres, har svenske politimyndigheter ti dager på seg for å hente ham.

Men dersom anken til lagmannsretten tas til følge, vil etterlysningen tilbakekalles.

- Uetisk å sende ut etterlysning Assanges britiske advokat Mark Stephens sier til Dagbladet i ettermiddag at han forventer at de ikke vil sende ut etterlysningen i 17-tida i dag på grunn av anken.

- Mens det er en anke bør ikke det skje, men det betyr samtidig ikke at det vil skje - bare at det er uetisk om de sender ut etterlysningen, sier Stephens til Dagbladet.

- Tror du anken vil hjelpe?

- Jeg og Julian Assange fikk beskjed fra hans svenske advokat om at han burde anke, og vi stoler på hans råd, sier Stephens.

- Hva tenker du om at britisk politi er klare til å gå til pågripelse av Assange?

- Det er forhastet. Da tar man for gitt at han er i Storbritannia, og at etterlysningen faktisk kommer og at etterlysningen er gyldig.

Stephens understreker at Assange gjentatte ganger har forsøkt å gjøre seg tilgjengelig for politiet, både i Sverige og Storbritannia, men at de påtaleansvarlige i Sverige ikke har benyttet seg av det.

- Istedet velger man en metode som vil koste skattebetalerne i Sverige, Europa og England store pengesummer. Det er uprofesjonelt, sier Stephnens til Dagbladet.

- Forlot ikke Sverige for å unngå avhør I anken til Svea hovrätt skriver Assanges svenske advokat Björn Hurtig det samme: at hans klient har gjort flere framstøt der han stiller seg positiv til å delta i avhør og at han selv har foreslått flere tidspunkt for et slikt avhør. Men ingen av disse tidspunktene skal ha blitt godtatt av politijuristen, og ved et tilfelle skal forklaringen ha vært at en av etterforskerne hadde vært syk.

- Man burde også huske på at Julian Assange er en svært opptatt mann med et engasjement over hele verden, skriver Hurtig i anken ifølge Aftonbladet.

Hurtig skriver videre i anken at han skal ha spurt aktor om det var noe hinder for at Assange kunne forlate landet, og det var det ikke. Da fantes det ikke noe ønske om avhør.

- Assange forlot altså ikke landet for å unngå avhør eller straff, skriver Hurtig.

- Etterlysningen gjelder Informasjonsdirektør Karin Rosander hos den svenske påtalemyndigheten opplyser til Dagbladet at etterlysningen vil gjelde til tross for at anken ikke er behandlet.

- Lagmannsretten kan ta stilling til om han skal hentes inn til avhør, og om de kommer fram til at han ikke skal det, forsvinner etterlysningen. Men så lenge anken ikke er behandlet, gjelder etterlysningen, sier Rosander til Dagbladet.

• Artikkelen oppdateres.