Wikileaks-Assange søker asyl i Ecuador

Slik vil han unngå utlevering til Sverige.

SØKER ASYL: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange søker politisk asyl i Ecuador. Foto: AFP/Carl Court/Scanpix
SØKER ASYL: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange søker politisk asyl i Ecuador. Foto: AFP/Carl Court/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wikileaks-grunnlegger Julian Assange oppsøkte i dag ecuadors ambassade i London for å søke om politisk asyl i landet.

Han er nå beskyttet av ecuadorske myndigheter, mens landets regjering vurderer anmodningen, melder ambassaden selv på sine nettsider.

Vil unngå utlevering til Sverige Slik vil Assange unngå utlevering til Sverige, der han er etterlyst for avhør i forbindelse to voldtektssaker. Assange har lenge vært klar på at han frykter at Sverige vil utlevere ham til USA dersom han først blir sendt dit.

Tidligere denne måneden avviste høyesterett i Storbritannia hans klage på deres avgjørelse om at han skal utleveres. Han har tidligere vært gjennom to rettsrunder i landet.

- Ecuador vurderer og analyserer søknaden nå, opplyser utenriksminister Ricardo Patino til reportere i hovedstaden Quito, ifølge Reuters.

Ambassaden opplyser at han søker asyl under FNs menneskerettighetserklæring, og understreker at landet nå vil vurdere søknaden. Ambassaden mener at vurderingen ikke må ansees som innblanding i rettsprosessen i verken Storbritannia eller Sverige.

Har intervjuet presidenten 22. mai i år intervjuet Assange Ecuadors president Rafael Correa om medias rolle på sitt eget web-baserte talkshow The World Tomorrow.

Da Assange fortalte at han satt i husarrest virket presidenten oppgitt. Det er uklart om det rundt 26 minutters lange intervjuet kan være grunnlaget for at Assange velger å søke asyl i nettopp Ecuador.

I et brev til Correa skriver Assange i dag at han søker asyl i Ecuador for å komme seg unna «forfølgelsen» han har blitt utsatt for, skriver El Comercio.

Dagbladet har prøvd å få kommentarer fra Wikileaks og advokatteamet uten å lykkes. Etter det Dagbladet erfarer var heller ikke alle som vanligvis er tett på Assanges avgjørelser klar over dagens dramatiske trekk.

Dagbladet kommer med mer.