Wikileaks-avhoppere starter nytt nettsted

Vender ryggen til Julian Assange og lanserer Openleaks.

HAR VENDT RYGGEN TIL ASSANGE: Daniel Domscheit-Berg har sammen med andre Wikileaks-avhoppere lansert nettstedet Openleaks - som har samme formål som Wikileaks.  Her poserer han som Wikileaks-talsmannen Daniel Schmitt for nyhetsbyrået AP i Berlin. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/Scanpix
HAR VENDT RYGGEN TIL ASSANGE: Daniel Domscheit-Berg har sammen med andre Wikileaks-avhoppere lansert nettstedet Openleaks - som har samme formål som Wikileaks. Her poserer han som Wikileaks-talsmannen Daniel Schmitt for nyhetsbyrået AP i Berlin. Foto: AP Photo/Markus Schreiber/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nøkkelpersoner har hoppet av i protest mot den kontroversielle lederen Julian Assange, skriver Dagens Nyheter.

Den nye tjenesten har vært forberedt lenge og mandag lanseres Openleaks, også det et nettsted for varslere og lekkasjer.

Daniel Domscheit-Berg, som tidligere var kjent som Wikileaks-talsmannen Daniel Schmitt i Berlin, er blant grunnleggerne av det rivaliserende nettstedet. Han gikk ut i protest mot «strukturen i Wikileaks» og har skrevet boka «Inside Wikileaks», som lanseres i januar.

- Demokratisk styrt - Vårt langsiktige mål er å bygge en sterk og transparent plattform til støtte for varslere, både teknisk og politisk, og samtidig oppmuntre andre til å starte lignende prosjekter, sier en av mennene bak prosjektet, som ønsker å være anonym.

- På kort sikt handler det om å få den tekniske infrastrukturen ferdig og sørge for at organisasjonen fortsetter å være demokratisk styrt av alle medlemmer, ikke begrenset til en gruppe eller en enkelt person, sier kilden.

Flere av dem som var med på å starte opp Wikileaks har tidligere markert sin misnøye med Julian Assange, som de mener er for egenrådig.

Samme mål som Wikileaks Assange sitter varetektsfengslet i London, anklaget for seksuelle overgrep i Sverige, og flere tidligere medarbeidere misliker sterkt måten han har håndtert saken på.

Assange har hevdet at anklagene fra Sverige er et ledd i en svertekampanje mot ham, satt i scene av amerikanske myndigheter for å stanse Wikileaks fra å offentliggjort flere hemmeligstemplede, amerikanske dokumenter.

Folkene bak Openleaks understreker at de har samme mål som Wikileaks.

- De to virksomhetene ligner hverandre i den forstand at begge fokuserer på å gjøre det mulig for varslere å anonymt kunne bringe informasjon ut til allmennheten, sier en av dem som står bak det nye nettstedet.

(NTB)