UNDER ETTERFORSKNING: Sigurdur Thordarson blir etterforsket for økonomisk kriminalitet på Island. I dag er han i Norge for å fortelle om tida som WikiLeaks-insider og FBI-informant. Dagbladet møtte ham på Island før helga. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
UNDER ETTERFORSKNING: Sigurdur Thordarson blir etterforsket for økonomisk kriminalitet på Island. I dag er han i Norge for å fortelle om tida som WikiLeaks-insider og FBI-informant. Dagbladet møtte ham på Island før helga. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/DagbladetVis mer

- Wikileaks-avhopperen har ingen kredibilitet og har lurt alle

Sigurdur Thordarson blir etterforsket for grovt bedrageri og underslag på Island. I dag er han i Oslo for å fortelle om tida som Wikileaks-insider og FBI-informant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REYKJAVIK (Dagbladet): - Vi etterforsker flere bedrageri- og underslagsaker tilknyttet Sigurdur Thordarson. Jeg ønsker ikke å gå i detalj om disse sakene, siden det er en pågående etterforskning, opplyser etterforskningsleder Haflidi Thordarson ved Reykjavik-politiets økokrim-seksjon til Dagbladet.

Etterforskningslederen opplyser at det er snakk om flere millioner islandske kroner, og opplyser at han i fjor ble pågrepet og varetektsfengslet. Han forventer å ta ut en tiltalebeslutning i saken innen nyttår.

Finanssvindel Sigurdur Thordarson var som 17-åring Wikileaks-insider, men ble FBI-informant og tystet på sine tidligere venner. Den nå 20 år gamle mannen er invitert av den norske organisasjonen YATA til å fortelle sin historie på seminaret «Fra WikiLeaks til FBI» i Oslo i kveld.

Men historien Thordarson ikke vil fortelle like velvillig om er nettopp den pågående finanssvindel-saken. Når Dagbladet møtte 20-åringen i et kontorbygg i et industristrøk i Reykjavik før helga var han ordknap.

- Jeg er under etterforskning for finanssvindel, men utover det vil jeg ikke si noe mer.

Han innrømmer skyld i flere av sakene, mens at han nekter skyld i noen av dem.

- Han er en svindler Dagbladet har vært i kontakt med to personer som er innblandet i saken. En av dem, som politiet mener er sentral i saken, opplyser at Thordarson brukte selskapet hans til å utføre svindelen.

PÅ INNSIDEN: Sigurdur Thordarson ble en del av Julian Assanges krets. Så vendte han ryggen til WikiLeaks og ble FBI-informant. Foto: Privat
PÅ INNSIDEN: Sigurdur Thordarson ble en del av Julian Assanges krets. Så vendte han ryggen til WikiLeaks og ble FBI-informant. Foto: Privat Vis mer

- Sigurdur er en svindler. Han sa at han ønsket å kjøpe selskapet mitt, og i mellomtiden kjøpte han ting på faktura til selskapet for over 10 millioner islandske kroner (over 500 000 norske kroner).

Et av selskapene som sendte faktura var iStore på kjøpesenteret Kringlan. Eieren, Sigurdur Helgason, hevder overfor Dagbladet at Thordarson utga seg for å være en annen for å lure til seg Apple-varer for rundt 50 000 norske kroner.

- Politiet ringte meg og sa at han hadde blitt pågrepet, og at de hadde funnet et helt lager med stjålet utstyr - blant annet noe som tilhørte meg, sier Helgason til Dagbladet.

Han forteller at han først hadde fått en telefon fra en mann som ønsket å handle utstyr på regning. Mannen skal feilaktig ha representert et selskap Helgason sjekket opp med et register som ga selskapet god rating. Helgason sjekket også telefonnummeret opp mot telefonkatalogen, der det sto selskapets navn.

- Han sa at han ville sende en person som het Sigurdur for å hente produktene, sier Helgason til Dagbladet.

- SIGURDUR SVINDLET MEG: Den islandske forretningsmannen Sigurdur Helgason hevder at Sigurdur Thordarson svindlet ham for over 50 000 norske kroner. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
- SIGURDUR SVINDLET MEG: Den islandske forretningsmannen Sigurdur Helgason hevder at Sigurdur Thordarson svindlet ham for over 50 000 norske kroner. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet Vis mer

Da fakturaene for dette utstyret ble betalt gikk Helgason med på å gi dem mer utstyr.

- Det store trikset hans var å betale litt, for å kunne lure til seg enda mer, sier Helgason.

Helgason har overlevert overvåkningsbildene som skal vise Sigurdur Thordason i butikken til politiet.

- Ingen kredibilitet Han blir sjokkert når Dagbladet forteller at han har blitt invitert til å snakke på et seminar i Norge.

- Det er helt latterlig når han er under etterforskning for bedrageri og underslag. Han har ingen kredibilitet og har lurt alle han har kommet i kontakt med, sier Helgason.

Det mener også WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson. Islandsk politi etterforsker også en underslagssak fra Thordarsons tid i WikiLeaks. Ifølge organisasjonen skal det være snakk om underslag for over 345 000 kroner.

UNDERSLAG: WikiLeaks-talsperson Kristinn Hrafnsson er kritisk til at tidligere WikiLeaks-frivillig Sigurdur Thordarson har blitt invitert til Norge for å fortelle om tida i WikiLeaks og seinere som FBI-informant. Ifølge WikiLeaks skal Thordarson ha underslått over 345 000 kroner. Dette benekter Thordarson selv. Foto: AFP Photo/Andrew Cowie/NTB Scanpix
UNDERSLAG: WikiLeaks-talsperson Kristinn Hrafnsson er kritisk til at tidligere WikiLeaks-frivillig Sigurdur Thordarson har blitt invitert til Norge for å fortelle om tida i WikiLeaks og seinere som FBI-informant. Ifølge WikiLeaks skal Thordarson ha underslått over 345 000 kroner. Dette benekter Thordarson selv. Foto: AFP Photo/Andrew Cowie/NTB Scanpix Vis mer

- Det er nesten komisk at Sigurdur blir invitert til å snakke på et seminar i Norge og det er åpenbart pinlig for YATA. Jeg er sikker på at de ville spart seg for dette dersom de hadde gjort en bakgrunnssjekk og kjent til hele historien, spesielt siden han ikke har noen kredibilitet og etterforkes for alvorlig kriminalitet på Island, sier Hrafnsson til Dagbladet.

Hrafnsson forteller til Dagbladet at Thordarson tidlig i 2011 skal ha tatt initiativ til å selge t-skjorter og kaffekrus med WikiLeaks-effekter, noe organisasjonen sa ja til siden de var under stort økonomisk press i form av en blokkade fra giganter som Visa og Mastercard.

- Vi antok at det ville ta tid før inntektene ville strømme inn, så det tok tid før vi begynte å spørre om det var kommet inn penger. Han var veldig unnvikende, og høsten 2011 erklærte han at han ikke lengre var frivillig i WikiLeaks. Vi fant seinere ut at han i august hadde kontaktet USAs ambassade i Reykjavik for å bistå FBI, sier Hrafnsson til Dagbladet.

Han forteller at det tok en stund å finne ut mer om pengene. I november konfronterte han Thordarson, og ifølge Hrafnsson innrømmet han beskyldningene, og skal ha fått tre måneder på seg til å betale pengene tilbake.

- Da ingenting hadde skjedd innen mars 2012 ble underslaget anmeldt til politiet, sier Hrafnsson.

Politiet skal tidligere i år ha henlagt saken, men skal ha tatt den opp igjen da de andre sakene dukket opp.

- Det var mitt selskap Sigurdur Thordarson hevder overfor Dagbladet at selskapet som solgte WikiLeaks-affekter var registrert i hans navn, og at han dermed ikke kan bli straffet for dette.

- Avtalen jeg hadde med WikiLeaks var at de skulle ha alle pengene, bortsett fra kostnader jeg hadde. Blant annet fløy jeg mange sikkerhetsvakter til London for å beskytte Julian sommeren 2011. For å finansiere dette tok jeg penger fra selskapet, sier Thordarson.

Han avviser påstandene fra iStore-eier Sigurdur Helgason om at han skal ha svindlet ham, men har innrømmet en rekke andre svindelsaker.

YATA: Vi var ikke kjent med svindelsakene
Arrangementsansvarlig Julie Sandness i YATA Norge opplyser til Dagbladet at de ikke var kjent med den pågående etterforskningen mot Sigurdur Thordarson da de inviterte ham til Oslo for å holde et seminar.

- Vi var ikke klare over det, men vi vet at han er kontroversiell. Vi kommer ikke til å la Sigurdur snakke fritt, men vil stille han spørsmål om valgene han har tatt. Vi synes historien hans er interessant, og den pågående etterforskningen er ikke noe problem for foredraget han skal holde, sier Sandness.

Hun understreker at organisasjonen er mest interessert i valgene han tok som førte til at han først var på innsiden av WikiLeaks og deretter ble FBI-informant.

- Vi er interessert i skiftet han tok og hvorfor han gjorde det. Handlet det om noe etisk eller var han PR-kåt? Vi synes det er interessant å høre om valgene underveis, sier Sandness til Dagbladet.