Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WikiLeaks avslører nok en BP-skandale

Bare flaks skal ha hindret at menneskeliv gikk tapt ved gassfeltet i Aserbajdsjan.

LEKKASJE:  Et arkivbilde fra april i år viser den massive brannen i Mexico-golfen. Nye lekkede dokumenter fra WikiLeaks avdekker en gasslekkasje ved BPs gassfelt i Aserbajdsjan. Foto: EPA/US COAST GUARD
LEKKASJE: Et arkivbilde fra april i år viser den massive brannen i Mexico-golfen. Nye lekkede dokumenter fra WikiLeaks avdekker en gasslekkasje ved BPs gassfelt i Aserbajdsjan. Foto: EPA/US COAST GUARD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hittil hemmeligholdt gasslekkasje på BPs plattform i Aserbajdsjan blir avdekket i nylig lekkede WikiLeaks-dokumenter som The Guardian har fått tilgang til.

Avsløringen kommer samme dag som amerikanske myndigheter opplyser at de vil gå til søksmål mot det britiske oljeselskapet etter eksplosjonen ved boreriggen Deep Water Horizon 20. april i år.

De mener BP og andre selskap involvert i arbeidet med oljebrønnen har brutt sikkerhetsforskriftene.

- Svært heldige Gasslekkasjen i Aserbajdsjan 18 måneder tidligere har flere likhetstrekk med oljekatastrofen i Mexico-golfen. Lekkasjen skjedde ved Azeri-Chirag-Guneshi-feltet, som er Aserbajdsjans største oljeproduserende felt i Kaspihavet, hvor det også ligger store gassreserver.

212 personer var på jobb den aktuelle dagen, da man plutselig oppdaget bobler som piplet ut fra gassfeltet, noe som indikerte en lekkasje. Kort tid senere førte dette til en kraftig utblåsning av vann, slam og gass.

«Ut fra eksplosjonsfaren var BP svært heldige som var i stand til å evakuere alle trygt og forhindre antennelse av gassen», står det å lese i ett av dokumentene fra den amerikanske ambassaden.

BPs samarbeidspartnere skal ha vært svært opprørte over hemmeligholdet rundt hendelsen, og beskylder BP for å ha forsøkt å legge lokk på saken.

«Dårlig sementarbeid» Bare få uker etter hendelsen skrev den daværende sjefen for oljeutvinningen i området at det kunne være at selskapet aldri ville finne årsaken til ulykken, selv om de metodisk etterforsket flere teorier.

Imidlertid viser et annet dokument, datert i januar 2009, at BP skal ha mistenkt at det var «dårlig sementarbeid» som førte til ulykken.

Tidligere BP-sjef Tony Hayward har også delvis lagt skylden på samme type arbeid, utført av Halliburton, for Deep Water Horizon-ulykken. 11 mennesker mistet livet, og over fire millioner fat olje strømmet ut i Mexico-golfen i løpet av de tre månedene det tok BP å få kontroll over brønnen. Oljekatastrofen var den verste i historien.

BP leder Aserbajdsjans viktigste energiprosjekter, og har en enorm innflytelse i regionen.

I 2006 ble det diskutert om Tyrkias statlige oljeselskap Botas ville være i stand til å koble seg til en rørledning tilhørende BP, som transporterer gass fra Kaukasus til BPs Shah Deniz-felt i Aserbajdsjan.

- Utpressing Ifølge ett av de lekkede dokumentene sier David Woodward i BP at det var usannsynlig at Tyrkia ville klare å fullføre arbeidet før våren 2007:

«Imidlertid er det ikke utenkelig at Botas vil kunne gjøre ferdig arbeidet i hui og hast, slik at de vil kunne være klare til å motta gass snart, selv om rørledningen ikke ville møte de internasjonale kravene», skal Woodward ha sagt.

Ifølge et annet dokument skal Aserbajdsjans president også ha beskyldt BP for å stjele olje til en verdi av 10 milliarder dollar fra landet hans, og drevet en «mild form for utpressing» for å sikre seg retten til å utvinne gass i Kaspihavet.

BP nekter å kommentere saken over The Guardian, og viser bare til en generell pressemelding de har utstedt om WikiLeaks-dokumentene.

 BLANT VERDENS STØRSTE:  Olje- og gassreservene i Kaspihavet er regnet som tredje største i verden. Foto: AP Photo/Sergei Grits
BLANT VERDENS STØRSTE: Olje- og gassreservene i Kaspihavet er regnet som tredje største i verden. Foto: AP Photo/Sergei Grits Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!