PÅ TWITTER: Chelsea Manning var en etterretningsanalytiker for det amerikanske militæret da hun lekket hemmeligstemplede dokumenter til Wikileaks. Foto:AP Photo/U.S. Army, File
PÅ TWITTER: Chelsea Manning var en etterretningsanalytiker for det amerikanske militæret da hun lekket hemmeligstemplede dokumenter til Wikileaks. Foto:AP Photo/U.S. Army, FileVis mer

Wikileaks-dømte Manning får snakke med omverdenen på Twitter

Vil fortsette å kjempe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den amerikanske soldaten Chelsea Manning ble pågrepet i 2010 og har sagt seg skyldig i å lekke klassifiserte militære dokumenter til Wikileaks. Lekkasjene gjorde henne kjent over hele verden, og det amerikanske militæret fikk hard kritikk for måten hun ble behandlet på i varetekt.

Hun soner nå en 35 år lang dom, men har nå funnet en måte å kommunisere med sine trofaste støttespillere utenfor fengselet. Fredag kom hun seg nemlig på Twitter, ifølge en rekke amerikanske medier.

Selv mener Manning, som tidligere gikk under navnet Bradley, er en transperson og som identifiserer seg som kvinne, at hun er en varsler som varslet om amerikanske krigsforbrytelser i Irak. Hun fortsetter derfor å kjempe for å få ut sitt budskap. For mange er hun en helt.

Til Twitter-kontoen sin bruker hun en svart-hvit tegning av seg selv, og oppgir stedet hun befinner seg som Fort Leavenworth i Kansas - altså fengselet hvor hun befinner seg.

90-tallsproblemer I sine første tweet gir Manning uttrykk for at hun ønsker å bruke kontoen til å kommunisere med omverdenen. Hun lover også å være så aktiv som mulig «daglig til ukentlig». Samtidig får hun ikke tilgang på elektroniske apparater, så hun er avhengig av en mellommann.

- Å tvitre fra fengsel krever mye innsats og bruk av en opptaker til å diktere #90sproblems, skriver Manning i sin tredje tweet.

Hun bruker også en av sine første tweet til å takke venner.

- Starter med å hedre vennene som alltid har stått ved min side @ggreenwald @amnesty @carwinb @savemanning og så mange andre #thankyou, skriver Manning.

- Vil ha en stemme Titalls tusener av mennesker har allerede begynt å følge Mannings konto.

Jurist i borgerrettighetsgruppa American Civil Liberties Union (ACLU), Chase Strangio sier til Politico at de ikke vil tvitre på Mannings vegne, men at hun vil få hjelp av andre som er i nær kontakt med henne.

- Hun ønsker å ha en stemme og delta i offentligheten og vil forsøke å være til stede på Twitter så mye som hun er i stand til for å kommunisere med folk utenfor, sier Strangio.