Wikileaks går til krig mot bankgiganter

Har blitt blokkert av Visa og Mastercard. - Sammenlignet med News International har ikke vi blitt siktet for noe kriminelt, sier Assange.

ANGRIPER MEDIA: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange på vei ut fra retten i går, omgitt av verdenspressen. I dag angrep han mediene for feil framstilling av voldtektssaken mot ham. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis/Scanpix
ANGRIPER MEDIA: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange på vei ut fra retten i går, omgitt av verdenspressen. I dag angrep han mediene for feil framstilling av voldtektssaken mot ham. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet):  I dag gikk Wikileaks og det islandske IT-selskapet DataCell til angrep på bank-gigantene Visa Europe og Mastercard - det skjer dagen etter at ankehøringen mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange var over og i et lokale rett over gata fra der høringen hadde gått dagen før.

Svenske myndigheter ønsker utlevering fra Storbritannia på grunn av beskyldningene om voldtekt og seksuelle overgrep fra to svenske kvinner i august i fjor.

- Feil i media om voldtektssaken Under høringen har Assange latt være å si noen ting til media, men hadde følgende å si om dekningen dagen derpå:

- Det har vært ferske rapporter i medier som har vært feil. Det er svært alvorlig siden det er viktig å rapportere fra retten korrekt og riktig. Det er viktig at mediene er rettferdige og balanserte i denne saken, sier Assange.

Han ville ikke på spørsmål fra Dagbladet utdype hva som har vært feil i rapporteringen.

- Jeg vil ikke være med å å spre løgner videre, sier han.

- Vår første respons Men det var den finansielle blokkaden av Visa og Mastercard Assange, Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson og den islandske høyesterettsadvokaten Svein Andri Sveinsson ville snakke om. Sistnevnte representerer det islandske IT-selskapet DataCell, et selskap som har blitt sperret fra å levere Visa- og Mastercard-tjenester til andre kunder.

- Dette er vår første respons til den finansielle blokkaden vi har blitt utsatt for. Vi legger dermed inn en klage til den europeiske konkurransekommisjonen. Vi mener de har brutt europeiske reglement og lover, sier Assange.

I klagen mener Wikileaks og DataCell at Visa og MasterCard har brutt artikkel 101 og 102 av EU-avtalen. Kredittkortselskapene har hevdet at donasjonene har ført til kriminell aktivitet.

- Den europeiske kommisjonen må beordre kredittkortselskapene om å fjerne blokkaden umiddelbart, mener Assange.

- Har tapt over 117 mill Han mener de har tapt opp mot 15 millioner euro - over 117 millioner norske kroner - i tapte donasjoner fra støttespillere. Han forteller at de hadde rundt 120 000 euro i donasjoner de siste dagene før blokkaden ble innført og i en kort periode blokkaden hadde blitt åpnet igjen i juni i år.

- Den største donasjonen vi har fått noen gang var 20 000 euro. Den kom fra en stor gruppe støttespillere, som gjør at vi er både upartiske og ærlige. Vi fikk inn 120 000 kroner den siste dagen før blokkaden ble satt i verk, og det samme dagene før. Da vi fikk åpnet mulighetene for donasjoner en kort periode i forrige uke fikk vi inn 20 000 euro, til tross for at åpningen ikke var annonsert, sier Assange.

- Vi har tapt rundt 90 prosent av verdiene, og det estimerte tapet basert på disse cirka-beløpene og uten en dyp analyse, er omtrent 15 millioner euro. Beløpet kan være mye høyere, siden vi ikke har kunnet ekspandert på grunn av tap av kapital.

- Vil dere vurdere å gå til erstatningssøksmål?

- Dette beløpet vokser for hver dag som går, og vi vil kreve kompenasjon for det, sier høyesterettsadvokat Sveinsson til Dagbladet.

- I tillegg vil DataCell gå til søksmål for å få igjen tapt inntekt fordi vi har gått glipp av beløp som følge av at vi ikke har kunnet levert tjenester til andre kunder. Dette vil vi gjøre gjennom islandsk rett, sier han.

- Vi håper Visa og Mastercard kommer til forhandlingsbordet og gjør det fornuftige, sier Sveinsson.

- News International burde blokkeres Assange nevnte også News of the World-skandalen, som er den største mediesaken i Storbritannia for tida.

- Merk dere at ingen person, direktør eller ansatt i Wikileaks har noen gang blitt siktet for noe kriminelt, men likevel har vi vært utsatt for denne økonomiske blokkaden i mange måneder, og at News International-ansatte har blitt siktet flere ganger for kilde-relatert kriminalitet. Likevel er det vi som blir utsatt for finansiell blokkade, og ikke News Internationals folk. Hvorfor ikke?

- Men det virker som at News International og News of the World gikk for langt og brøt etiske grenser, men det betyr ikke at en hel avis bør få dødsdommen. De få sjefene og ansatte burde bli etterforsket, men det er alltid et tap for et samfunn å miste en avis. Det er viktig å skille mellom å ødelegge en institusjon og fjerne de dårlige eplene, sier han.

På spørsmål på hva han mener er forskjellen på å få tilgang til informasjon via avlytting av telefoner og ved å lekke hemmelige dokumenter sier Assange:

- Hovedforskjellen ligger nok på personvern og rett til privatliv, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer