Wikileaks-gründer etterlyses internasjonalt for voldtekt

Dagbladet får opplyst at han befinner seg i Storbritannia. - Svenske myndigheter bryter med Europa-konvensjonen, sier Julian Assanges juridiske rådgiver.

I STORBRITANNIA: Wikileaks-gründer Julian Assange kan bli etterlyst for blant annet voldtekt. Foto: AFP Photo/Fabirce Coffrini/Scanpix
I STORBRITANNIA: Wikileaks-gründer Julian Assange kan bli etterlyst for blant annet voldtekt. Foto: AFP Photo/Fabirce Coffrini/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 14.00 startet rettsforhandlingene i tingretten i Stockholm om Wikileaks-gründer Julian Assange skal etterlyses mistenkt for blant annet voldtekt. Tidligere i dag ble det kjent at svensk politi ville begjære han fengslet i sitt fravær (häktad i hans frånvaro).

Like etter klokka 15.15 ble det klart at retten godtok politiet begjæring. Det betyr at han nå etterlyses internasjonalt.

Assange dukket ikke opp i retten, fordi han befinner seg i Storbritannia for tida, får Dagbladet opplyst fra Wikileaks-talsmann. Det ble tidligere spekulert i om at han befant seg i Sveits, siden han fredag talte til FN i Genéve og skal ha søkt asyl i landet.

Lukkede dører Det tok bare retten noen minutter før retten besluttet å føre forhandlingene for lukkede dører, skriver den svenske avisa Expressen.

- Det er et vedlegg som beskriver handlingene i detalj og som jeg ikke kan avsløre delvis på grunn av taushetsplikten og dels av hensyn til fornærmede, sier Lars Lundgren ved tingretten i Stockholm til Expressen.

- Jeg begjærer at tingretten skal fengsle Assange i hans fravær mistenkt for voldtekt, seksuell trakassering og tvang. Bakgrunnen er at han må avhøres i etterforskningen og at han ikke har vært tilgjengelig for å utføre disse avhørene, sa etterforskningsleder Marianne Ny tidligere i dag.

- Bryter med Europa-konvensjonen I en uttalelse fra Julian Assanges juridiske rådgiver Mark Stephens står det at verken Assange eller hans juridiske rådgivere har fått en eneste henvendelse fra svenske myndigheter i forbindelse med saken.

- Dette bryter med Europa-konvensjonens artikkel seks, som klart slår fast at enhver som er beskyldt for noe må bli informert skikkelig i et språk som forstås og i detalj og årsaken til beskyldningen. Svenske myndigheters behandling av denne saken utgjør en åpenbar og bevisst mangel på respekt til rettighetene, skriver Stephens i uttalelsen.

- Vi er nå bekymret for at aktor Marianne Ny ønsker å etterlyse Assange for å ta Asange til Sverige for avhør. Til tross for at min klient har en rett til å ikke forklare seg, har han gjentatte ganger gjort seg tilgjengelig først i Sverige, så i Storbritannia overfor den svenske ambassaden der, skriver Stephens videre.

- Misbruker makt Både i egen person, via telefon, videokonferanse og e-mail skal Assange ha kommunisert med svenske myndigheter og tilbudt myndighetene en uttalelse.

- Alle tilbudene har blitt avvist av en aktor  som misbruker sin makt ved å insistere på at han må dra tilbake til Sverige på egen regning for å bli offeret for nok et mediasirkus som hun vil dirigere.

Stephens mener å be om etterlysning er unødvendig og upassende - og i strid med Europa-konvensjonen.

- Dette gjør narr av avtalene Storbritannia og Sverige har sammen for å ta seg av slike situasjoner.

- Assange har alltid vært uskyldig, og beskyldningene mot han er falske og usanne.