Wikileaks-gründer etterlyst for voldtekt i Stockholm

Julian Assange jaktes av svensk politi.

ETTERLYST FOR VOLDTEKT: Wikileaks-gründer Julian Assange er etterlyst av svensk politi. Foto: Scanpix
ETTERLYST FOR VOLDTEKT: Wikileaks-gründer Julian Assange er etterlyst av svensk politi. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbaldet): Wikileaks-gründer Julian Assange er etterlyst av svensk politi siktet for voldtekt i Stockholm, skriver Expressen. Det er ukjent han fremdeles befinner seg i Sverige.

- Han er siktet i sitt fravær, bekrefter politiadvokat Maria Häljebo Kjellstrand ved Stockholms-politiet til avisa.

- Traff dem gjennom Wikileaks Hun opplyser at de mener det er skjellig grunn til mistanke etter at to kvinner mellom 20 og 30 år, som han skal ha truffet gjennom sin rolle i Wikileaks, oppsøkte politiet.

Den ene kvinnen skal han ha truffet forrige helg i en leilighet i Södermalm i Stockholm, mens han skal ha møtt den andre kvinnen i Enköping tirsdag denne uka.

Häljebo Kjellstrand ønsker bare å bekrefte at de nå har etterlyst Assange, men ønsker ikke å gå inn i detaljene.

Ifølge Expressens kilder skal de to kvinnene ha kommet til politiet i Stockholm i går for å rådføre seg om sine opplevelser med Assange, men skal ikke ha ønsket å anmelde ham. Grunnen til det skal ha vært at de skal ha vært redde for Assanges maktposisjon.

- Svertekampanje Nettstedet han leder, Wikileaks, la nylig ut over 90 000 hemmelige dokumenter om krigen i Afghanistan. Assange har fortalt til Dagbladet at organisasjonen utsettes for massiv overvåkning, og har tidligere hevdet at han ble fulgt av amerikanske agenter fra Island til Norge da han skulle holde foredrag på SKUP-konferansen i Tønsberg i år.

Wikileaks avfeier det hele som en svertekampanje på sin Twitter-bruker:

- Expressen er en tabloid og ingen her har blitt kontaktet av svensk politi.

Han utdyper i en mail til Aftonbladet i 10-tida at han mener påstandene er usanne.

Stasjonssjef Bengt Hellström ved Södermalms-politiet i Stockholm bekrefter siktelsen overfor Dagbladet. Også jourhavende politiadvokat ved Stockholms-politiet Johan Kjellsonn bekrefter siktelsen overfor Svenska Dagbladet (SvD).

WIKILEAKS-BAKMANN: Julian Assange er mannen bak Wikileaks, som nylig publiserte over 90 000 hemmelige Afghanistan-dokumenter. Foto: Reuters/Andrew Winning/Scanpix
WIKILEAKS-BAKMANN: Julian Assange er mannen bak Wikileaks, som nylig publiserte over 90 000 hemmelige Afghanistan-dokumenter. Foto: Reuters/Andrew Winning/Scanpix Vis mer

- Jeg kan bekrefte at han er siktet. Men siden det er en delikat sak kan jeg ikke kommentere etterforskningen utover det, sier Kjellsonn.

Avventer samarbeid Assange har den siste tida forelest i Sverige blant annet om temaet «Krigens største offer er sannheten», skriver Expressen. Bak arrangementet står Brorskapsbevegelsen, en samling av kristne sosialdemokrater. Wikileaks er under stort press i forbindelse en planlagt lekkasje av ytterligere 15 000 hemmeligstemplede dokumenter.

Julian Assange fikk nylig sin egen spalte i den svenske avisa Aftonbladet. Der ser de svært alvorlig på saken:

- Jeg ser svært alvorlig på opplysningene. Vi avventer alt samarbeid til vi får klarhet i hva som har skjedd, sier avisas sjefredaktør, Jan Helin, til sin egen avis.

Det er foreløpig ukjent om Assange er etterlyst via Interpol, eller om han kan befinne seg i Norge.

Wikileaks har ikke svart på Dagbladets henvendelser i formiddag.