Wikileaks-grunnlegger Julian Assange stifter politisk parti

Assange har grunnlagt et politisk parti som skal stille til valg i Australia.

GRUNNLAGT TORSDAG: Wikileaks-partiet ble offisielt grunnlagt torsdag, og grunnlegger Julian Assange vil selv stille som kandidat i delstaten Victoria i Australia. Foto: AFP PHOTO / POOL / ANTHONY DEVLIN
GRUNNLAGT TORSDAG: Wikileaks-partiet ble offisielt grunnlagt torsdag, og grunnlegger Julian Assange vil selv stille som kandidat i delstaten Victoria i Australia. Foto: AFP PHOTO / POOL / ANTHONY DEVLIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Wikileaks-partiet ble offisielt grunnlagt torsdag og vil stille kandidater til det australske senatet i valget senere i år.

Assange vil selv stille som kandidat i delstaten Victoria, til tross for at han har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London i over ett år.

- Å stemme WikiLeaks-partiet inn i senatet vil si å sende Australias beste gravejournalister dit, skriver Assange i en kronikk i avisa The Australian.

Årsaken til at Assange har søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden, er at han frykter utlevering til Sverige, hvor han er mistenkt for seksuelle overgrep.

Wikileaks har offentliggjort mye hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan. Assange frykter at han kan bli sendt videre til USA hvis han uteleveres til Sverige.

Han har fått innvilget politisk asyl i Ecuador, men britiske myndigheter nekter ham fritt leide ut av Storbritannia.

Wikileaks-partiet vil stille kandidater i de australske delstatene Victoria, New South Wales og Western Australia. Valget skal holdes innen slutten av november, og meningsmålinger tyder på at høyresiden vil vinne en knapp seier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer