Wikileaks-grunnlegger Julian Assange stifter politisk parti

Assange har grunnlagt et politisk parti som skal stille til valg i Australia.

GRUNNLAGT TORSDAG: Wikileaks-partiet ble offisielt grunnlagt torsdag, og grunnlegger Julian Assange vil selv stille som kandidat i delstaten Victoria i Australia. Foto: AFP PHOTO / POOL / ANTHONY DEVLIN
GRUNNLAGT TORSDAG: Wikileaks-partiet ble offisielt grunnlagt torsdag, og grunnlegger Julian Assange vil selv stille som kandidat i delstaten Victoria i Australia. Foto: AFP PHOTO / POOL / ANTHONY DEVLINVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wikileaks-partiet ble offisielt grunnlagt torsdag og vil stille kandidater til det australske senatet i valget senere i år.

Assange vil selv stille som kandidat i delstaten Victoria, til tross for at han har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London i over ett år.

- Å stemme WikiLeaks-partiet inn i senatet vil si å sende Australias beste gravejournalister dit, skriver Assange i en kronikk i avisa The Australian.

Årsaken til at Assange har søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden, er at han frykter utlevering til Sverige, hvor han er mistenkt for seksuelle overgrep.

Wikileaks har offentliggjort mye hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan. Assange frykter at han kan bli sendt videre til USA hvis han uteleveres til Sverige.

Han har fått innvilget politisk asyl i Ecuador, men britiske myndigheter nekter ham fritt leide ut av Storbritannia.

Wikileaks-partiet vil stille kandidater i de australske delstatene Victoria, New South Wales og Western Australia. Valget skal holdes innen slutten av november, og meningsmålinger tyder på at høyresiden vil vinne en knapp seier.

(NTB)