WikiLeaks feirer 10 år:

WikiLeaks har hintet til at det vil komme nye avsløringer om Hillary Clinton

Assange skal tale via video.

FÅR SVI I NY LEKKASJE: Den demokratiske presidentkandidaten får svi i ny lekkasje fra WikiLeaks. Foto: NTB Scanpix
FÅR SVI I NY LEKKASJE: Den demokratiske presidentkandidaten får svi i ny lekkasje fra WikiLeaks. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 10 i dag i Berlin holdt WikiLeaks en pressekonferanse i forbindelse med organisasjonens tiårsjubileum.

- Vi håper på å publisere nye dokumenter hver uke de neste ti ukene, sa Assange på pressekonferansen.

Opprinnelig var det meningen at han skulle tale fra balkongen på den ecuadorianske ambassaden i London, hvor han oppholder seg, men dette er avlyst.

Ifølge Wikileaks, som kaller lekkasjene «surprise october», handlet pressekonferansen i dag om «fortida, nåtida og framtida».

VIA VIDEO: WikiLeaks-grunnlegger talte via video. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
VIA VIDEO: WikiLeaks-grunnlegger talte via video. Foto: AP Photo/Markus Schreiber Vis mer

Kan få betydning for USA-valget

Julian Assange sa under pressekonferansen at det har florert en del falske rykter og nyhetssaker om at WikiLeaks har planer om å sverte den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton. Samtidig sa han at dokumentene som vil bli publisert i tiden framover kan ha betydning for valget i USA.

I forkant av pressekonferansen antydet WikiLeaks at det vil komme nye avsløringer om Hillary Clinton.

- Dere må forstå at dersom vi skal publisere noe som har betydning for USA, så gjør vi ikke det klokken tre om natten lokaltid, sa Assange.

Grunnleggeren av nettstedet talte via video fra London på jubileumsfesten i Berlin tirsdag.

Droneangrep

I forkant av pressekonferansen, har WikiLeaks delt en artikkel på Twitter fra nettstedet True Pundit. Nettstedet skriver at Hillary Clinton snakket om et droneangrep på WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange, i etterkant av at organisajonen publiserte dokumenter som stammet fra utenriksdepartementet i 2010.

Hun skal da ha sagt: «Kan vi ikke bare drepe ham med droner?», ifølge nettstedets angivelige kilder i Det amerikanske utenriksdepartementet.

Flere nettsteder, som Snopes.com og New York Magazine, skriver at det er høyst tvilsomt at hun skal ha uttalt seg på den måten og at det ikke ville vært praktisk mulig å gjennomføre et slikt droneangrep der hvor Assange oppholdt seg i 2010.

De skriver også at True Pundit problematiserer begrepsbruken «legal» og «nonlegal» på feil måte.

I e-poster brukes begrepene av Det amerikanske utenriksdepartementet, ved Anne-Marie Slaughter, for å diskutere strategier angående WikiLeaks.

True Pundit spør hvorfor et begrep som «nonlegal» i det hele tatt tas i bruk av et departement angående noe som helst tema. Snopes og New York Magazine skriver at begrepet ikke betyr «ulovlig», men «ikke-juridisk».

«Nonlegal» er et ord som på engelsk brukes for å differensiere en diskusjon om lov og rett, og diskusjoner som ikke gjør det, skriver Snopes.com.

- Ferdig på onsdag

Wikileaks-grunnlegger Assange har siden 2012 bodd på Ecuadors ambassade i London, etter at britiske myndigheter utstedte en arrestordre på ham som følge av en arrestordre fra Sverige for anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

På Twitter er det mange som formidler og reagerer på at Wikileaks varsler nye lekkasjer.

Republikaner og Trump-tilhenger, Roger Stone, tror at lekkasjene vil få konsekvenser for Hillary Clinton.

- Onsdag er Clinton ferdig, tvitrer han.

Den første lekkasjen

Assange har også latt seg intervjue av tyske Der Spiegel i helga. Der snakket han om hvorvidt nettstedet lar seg påvirke av kritikken de får, blant annet for å ukritisk publisere dokumenter fra Moskva, eller støtte Donald Trump i den amerikanske valgkampen.

- Motgangen har herdet oss. Vi tror på det vi gjør. Hvis man blir presset, må man dytte tilbake, sier han.

I løpet av sin tiårige eksistens har nettstedet publisert over 10 millioner lekkede dokumenter. Første gang WikiLeaks fanget verdens oppmerksomhet, var da de publiserte «bruksanvisningene» for fengselsvoktere på Guantánamo Bay.

Viktigst var imidlertid lekkasjene fra amerikanske ambassader rundt om i verden, mener Assange.

- Det er den viktigste enkeltsamlingen av materiale vi har publisert, sier han.

Wikileaks har tidligere lekket e-poster fra Clintons parti, Det demokratiske partiet.

En av e-postene viser blant annet ansatte i Det demokratiske partiet som diskuterer hvordan de kan bruke Bernie Sanders’ tro for å svekke hans popularitet blant kristne velgere i sørstatene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer