KONSPIRASJONSTEORETIKER: Wikileaks skal ha kartlagt svenske journalister i den tro at de er involvert i en konspirasjon mot gründeren Julian Assange. Foto: EPA/KERIM OKTEN
KONSPIRASJONSTEORETIKER: Wikileaks skal ha kartlagt svenske journalister i den tro at de er involvert i en konspirasjon mot gründeren Julian Assange. Foto: EPA/KERIM OKTENVis mer

- Wikileaks har kartlagt svenske journalister

Mener de er involvert i et komplott mot Julian Assange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I hemmelighet har Wikileaks kartlagt ordfører Ulrika Knutson i Publicistklubben i Sverige, sjefredaktør Thomas Mattsson i Expressen og flere andre svenske journalister som har rapportert kritisk om Wikileaks og Julian Assange, skriver Expressen.

Den svenske avisa har sett deler av Wikileaks interne etterretningsmateriale med opplysninger om Thomas Mattssons privatøkonomi og bilder av hans bolig.

- Jeg kjenner ikke til noen undersøkelse, hevder Wikileaks talsmann Kristinn Hrafnsson.

Konspirasjon Ledelsen i Wikileaks er overbevist om at Julian Assange ble utsatt for en konspirasjon da to svenske kvinner politianmeldte ham for voldtekt og seksuell trakassering. De mener USA nå utnytter rettsprosessen for å tvinge fram en utlevering.

Journalister, politikere og myndighetspersoner skal være involvert i det angivelige komplottet. Derfor har organisasjonens ledelse i lengre tid diskutert ulike scenarier for å «avsløre konspirasjonen» og stoppe en eventuell utlevering av Assange til USA.

Det er derfor Wikileaks har gått til det steg å kartlegge svenske journalister, skriver Expressen. Avisa henviser til flere kilder med innsyn i Wikileaks materiale og planer som sier at flere personer i organisasjonen har deltatt i kartleggingsarbeidet.

- Tre reportere - De har kommet fram til at minst tre reportere, som jobber i to ulike mediehus, inngår i komplottet, oppgir Expressens kilder.

Wikileaks skal ha gransket journalistenes økonomi og privatliv, viser materialet som den svenske avisa har fått se.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De har tatt bilder av personer i smug som de mistenker har vært involvert i en konspirasjon mot Assange. De har samlet informasjon fra offentlige registre, og de har kommet over hemmelig materiale fra myndighetenes databaser.

Opplysningene om kartleggingen kommer fra kilder som i desember ga Expressen tilgang til interne Wikileaks-dokumenter som peker ut Carl Bildt som informatør til USA.

Opplysningene om Bildt har i ettertid blitt bekreftet av Julian Assange og talsmann Kristinn Hrafnsson.

Reagerer Ulrika Knutson navngis som en av pressefolkene hvis privatliv er kartlagt. Hun har kraftig kritisert Wikileaks svenske representant, frilansjournalisten Johannes Wahlström.

- Man vet ikke om man skal le eller gråte. Om det stemmer, så lurer man jo på hvordan disse aktivistene prioriterer, sier Knutson.

Knutson sier hun både som kommentator og ordfører i Publicistklubben har uttalt at Wikileaks har avslørt vesentlig fakta, ikke minst om USAs krigsforbrytelser.

Nekter Wikileaks påstår etter kartleggingen at sjefredaktør Thomas Mattsson i Expressen har en bolig verdt 14 millioner kroner, vesentlig mer enn den virkelige markedsverdien. Organisasjonen skal ha trukket som konklusjon at redaktørlønna hans ikke dekker et så stort boliglån, og at han må ha mottatt penger fra annet hold.

Talsmann Kristinn Hrafnsson avviser blankt at organisasjonen skal ha kartlagt svenske journalister.

- Nei, jeg kjenner ikke til at noen form for undersøkelser har funnet sted.