- Wikileaks kan ha ødelagt for Kinas brudd med Nord-Korea

Avsløringen kan ha satt prosessen flere år tilbake, hevder tidligere utenriksminister Malcolm Rifkind.

NÆRT FORHOLD: Kim Jong Il, som her klemmer  den kinesiske presidenten Hu Jingtao. Ifølge nylig lekkede Wikileaks-dokumenter skal kinesiske myndigheter ha mistet interesse for sine allierte. Foto: AFP PHOTO / FILES / KCNA via KNSAFP PHOTO/ HO / CCTV
NÆRT FORHOLD: Kim Jong Il, som her klemmer den kinesiske presidenten Hu Jingtao. Ifølge nylig lekkede Wikileaks-dokumenter skal kinesiske myndigheter ha mistet interesse for sine allierte. Foto: AFP PHOTO / FILES / KCNA via KNSAFP PHOTO/ HO / CCTVVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina skal ifølge nylig lekkede Wikileaks-dokumenter være klare for å forlate sin nære allierte Nord-Korea. Det går fram av en samtale mellom en høystående kinesisk tjenestemann og hans amerikanske kollega The Guardian har fått tilgang til.

I tillegg skal kineserne ha signalisert at de kan være klare for å akseptere gjenforening mellom Nord- og Sør-Korea, og da under sørkoreansk styre, ifølge en sørkoreansk viseutenriksminister.

Den tidligere britiske utenriksministeren Malcolm Rifkind sier Kina vil bli «veldig, veldig sinte» for avsløringen om Kinas mulige posisjonering overfor Nord-Korea.

- Og det med rette. Tragedien ved disse Wiki-lekkasjene er at hvis Kina planlegger en historisk endring i sin holdning overfor Nord-Korea, og også støtte en gjenforening, vil denne premature avsløringen ha satt denne prosessen flere år tilbake. Det viser hvor mye skade uautoriserte lekkasjer kan føre til, sier Rifkind i et intervju med Today Programme.

- Sterkere signaler
Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI sier imdlertid at det som som framkommer ikke er nytt, og neppe kommer som noen overraskelse på Nord-Korea.

- Disse dokumentene bekrefter bare hva vi har visst fra før. Kina er ikke motstander av gjenforening, men det gjenforente Korea må være atomvåpenfritt - alle vil jo det. At de distanserer seg fra Nord-Korea er også noe vi vet fra før av, sier Lodgaard til Dagbladet. 

- Presiseringen er at hvis det skulle komme til en gjenforening, bør det skje under sørkoreansk kontroll. Det kan nok forstås som en måte å begrense belastningen på seg selv på - at dette er et sørkoreansk ansvar, sier Lodgaard.

Han mener likevel at dette er et sterkere signal fra Kina.

- Alt i alt er dette en sterkere distansering fra Nord-Korea enn vi har sett før. Men vi må ta forbehold for at det er en sørkoreansk viseutenriksminister som sier dette. Det ikke er ikke en offisiell tale fra kinesiske myndigheter, sier Lodgaard.
  - Sementert forhold Direktør for Det nordiske instituttet for Asia-studier (NIAS) ved Universitetet i København, Geir Helgesen, tror ikke på noen måte Kina er klare for å bryte med Nord-Korea. Han tror det dreier seg mer om ønsketenkning enn en realitet.

- Jeg tviler ikke på at de har tenkt tanken. Men det folk gjerne glemmer, er at de har et sementert forhold. Forholdet er relativt gammelt, og Kina deltok med tropper i Nord-Korea under Koreakrigen. Hundretusener av kinesere døde under krigen. Selv den kinesiske lederens sønn deltok og falt, sier Helgesen til Dagbladet.  

IKKE NYTT: Sverre Lodgaard i NUPI sier mye av det som står i de lekkede dokumentene om Nord-Korea og Kina er ting man vet fra før av. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
IKKE NYTT: Sverre Lodgaard i NUPI sier mye av det som står i de lekkede dokumentene om Nord-Korea og Kina er ting man vet fra før av. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer

Flere av Wikileaksdokumentene har avdekket en frisk ordbruk innenfor diplomatiet, en ordbruk som mange har stilt spørsmål ved om vil få noen konsekvens for relasjonen mellom de ulike landene. Ifølge et av dokumentene The Guardian har fått tilgang til, skal den kinesiske utenriksministeren ha beskrevet Nord-Korea som «et bortskjemt barn»,.

- Vi andre blir litt overrasket over disse tingene, men innfor diplomatiet vet de utmerket godt at dette forekommer. Berlusconi bare ler av det som blir sagt om ham. Jeg tror det kan forsure relasjoen i en overgangsperiode, men noen dokumenter vil ikke ha noen stor betydning. Når man tenker på Nord-Koreas språkbruk, så har de også skjelt ut Kina tidligere. De har brukt en voldsom retorikk, men det betydde ikke at forholdet ble avbrutt, sier Helgesen.  
 

Buffersone Han mener Kina nok er langt mer bekymret for USAs tilstedeværelse i Sør-Korea og i Sørkinahavet, og at Kina tolker det som et signal som også er rettet mot dem. Han tror likevel Kina er irritert på at Nord-Korea er så stae.  

- Men det er viktig for Kina å ha en buffersone mellom seg og Sør-Korea. Forholdet mellom landene har kjølnet etter de store militærøvelsene som har foregått nær Kinas grenser. De er selvfølgelig rettet som et signal mot Nord-Korea, men Kina tar nok dette som et signal rettet mot seg, sier Helgesen.  

Selv var Helgesen i Nord-Korea for fem uker siden, og forteller det var høystående kinesiske delegasjoner i landet på det tidspunkt.

- Når kineserne snakket på fjernsynet, var det for å sementere forholdet, og si at de er parate til å hjelpe Nord-Korea. Kina er veldig til stede i Nord-Korea. De bygger store havneanlegg, deltar i minedrift og bygger veier. På en måte tror jeg et brudd mellom Kina og Nord-Korea er en ønsketenkning, sier Helgesen.