SENDER DEM TILBAKE TIL SLAGMARKEN : Afghanistans president Hamid Karzai har gitt ordre om løslatelse av en rekke farlige kriminelle og narkohandlere som var tatt til fange av amerikanske styrker, viser den siste lekkasjen fra WikiLeaks. Arkivfoto: Ahmad Masood/REUTERS.
SENDER DEM TILBAKE TIL SLAGMARKEN : Afghanistans president Hamid Karzai har gitt ordre om løslatelse av en rekke farlige kriminelle og narkohandlere som var tatt til fange av amerikanske styrker, viser den siste lekkasjen fra WikiLeaks. Arkivfoto: Ahmad Masood/REUTERS. Vis mer

WikiLeaks: Karzai løslot farlige kriminelle

Var tatt til fange av amerikanske styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai beordret personlig at en rekke kriminelle som var tatt til fange av amerikanske styrker, skulle løslates, viser WikiLeaks-avsløringen av amerikanske diplomatdokumenter.

Ordrene om frigivelse vakte kraftige protester fra USA. Ifølge amerikanske tjenestemenn ble både Karzai og den afghanske riksadvokaten Muhammad Ishaq Alko gjentatte ganger de siste tre årene irettesatt for å tillate løslatelsene.

Ifølge et dokument fra 2009 ble 150 av 629 fanger løslatt uten rettergang etter at de ble overført til afghansk varetekt.

- Begge autoriserer løslatelsen av fanger før rettssakene deres kommer opp og tillater at farlige personer går fri eller går tilbake til slagmarken uten noensinne å sette sin fot i en afghansk rettssal, heter det i dokumentet fra USAs viseambassadør i Kabul, Francis Riccardione.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer