Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Wikileaks-kilden flyttes etter kraftige prostester

- Må ikke tolkes som kritikk av militærleiren han var i.

DEMONSTRERTE:  Det har vært gjennomført flere demonstrasjoner i protest mot behandlingen av Manning. Denne gruppen kledde av seg i Washington i mars. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Scanpix
DEMONSTRERTE: Det har vært gjennomført flere demonstrasjoner i protest mot behandlingen av Manning. Denne gruppen kledde av seg i Washington i mars. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bradley Manning, den amerikanske soldaten som er siktet for å ha lekket hemmeligstemplet informasjon til Wilileaks, flyttes til et nytt fengsel, opplyste Pentagon på en pressekonferanse i dag.
 
Det skjer etter kraftige reaksjoner på forholdene Manning har sonet under på i en militærleier i Quantico i Virginia. 

Siden han ble arrestert i Irak i fjor, har 23 åringen sittet i isolat. Han tvinges til å sove uten klær og må oppholde seg på cella 23 timer i døgnet. Ifølge sin sivile forsvarer David Coombs holdes han under 24-timers overvåkning, og tvinges til å stå naken under navneopprop.

Amerikanske myndigheter har hele tiden nektet for at Manning behandles dårlig, men talsmannen for USAs utenriksdepartement, Philip Crowley, forlot for en måned siden jobben sin etter å ha kalt behandlingen av den sikta for «tåpelig» og «kontraproduktiv». 

Manning flyttes nå til et fengsel i Fort Leavenworth i Kansas. 

Ifølge en talsmann for forsvarsdepartementet er fengselet bedre utstyrt til å håndtere lange varetektsopphold. Fengselet har blant annet bedre psykiske helsetilbud, bedre treningsmuligheter og mer muligheter til interaksjon med andre fanger, om myndighetene tillater det. 

- Vi mener det er i Mannings interesse å flyttes dit, sier Jeh Johnson. 

Flyttingen må ikke tolkes som kritikk av behandlingen ved Quatico, framholdt han. 

Bradey Manning er siktet for å ha lekket 720 000 diplomatiske og militære dokumenter til Wikileaks.  Han er siktet for over 20 tiltalepunkter, der det mest alvorlige er «støtte til fienden». For dette risikerer han dødsstraff.

For tiden gjennomgår han psykiske tester for at det skal avgjøres om han er i stand til å møte i retten, ifølge BBC.

FLYTTET:  Bradley Manning er flyttet fra militærbasen i Virginia hvor han ble holdt i varetekt. Foto: AP Photo/Scanpix
FLYTTET: Bradley Manning er flyttet fra militærbasen i Virginia hvor han ble holdt i varetekt. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media