PROTESTERER: Støttespillere marsjerer med Bradley Manning-plakater i London i november. De frykter at han ikke får en rettferdig rettssak. Også utenfor militærleiren der høringen i dag finner sted, planlegger Mannings støttespillere demonstrasjoner. Foto: Olivia Harris/REUTERS
PROTESTERER: Støttespillere marsjerer med Bradley Manning-plakater i London i november. De frykter at han ikke får en rettferdig rettssak. Også utenfor militærleiren der høringen i dag finner sted, planlegger Mannings støttespillere demonstrasjoner. Foto: Olivia Harris/REUTERSVis mer

Wikileaks-mistenkt møter for retten i dag

Den amerikanske soldaten Bradley Manning risikerer livstid for å ha «bistått fienden».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Halvannet år etter at han ble arrestert, mistenkt for å ha lekket tusenvis av hemmelige dokumenter til Wikileaks, får den 24 år gamle amerikanske soldaten Bradley Manning i dag sitt første møte i retten.

Manning møter i dag i en forberedende militær høring i Fort Mead i Maryland - hovedkvarteret til det topphemmelige National Security Agency (NSA).

Amerikanske myndigheter har rettet en rekke alvorlige anklager mot 24-åringen. De mest alvorlige, som går på å «bistå fienden», kan sende ham i fengsel på livsstid.

Anklagene inneholder påstander om at Manning skal ha foret Wikileaks med utskrifter fra amerikanske diplomater, videoer og militærrapporter fra Afghanistan og Irak. Alt mens han tjenestegjorde som etterretningsanalytiker på en militærbase nær Bagdad fra november 2009 til mai 2010.

Han ble arrestert 26. mai i fjor. 24-åringens forsvarer avviser anklagene.

- Høringen gir oss en mulighet til å teste svakhetene og strykene til myndighetenes sak, sier Mannings forsvarer, David Coombs.

Coombs har bedt om at 48 vitner får møte under den fem dager lange høringen, men de aller fleste er avvist, med unntak av 10 som også står på myndighetenes vitneliste.

Blant vitnene Coombs ikke får hente inn, er utenriksminister Hillary Clinton, tidligere forsvarsminister Robert Gates, og president Barack Obama.

Manning er den eneste som står tiltalt for den massive etterretningslekkasjen som førte til at sensitive diplomatiske og militære dokumenter havnet på førstesidene av aviser verden over.

RISIKERER LIVSTID: Den 24 år gamle amerikanske soldaten Bradley Manning risikerer livstid i fengsel. Foto: AP
RISIKERER LIVSTID: Den 24 år gamle amerikanske soldaten Bradley Manning risikerer livstid i fengsel. Foto: AP Vis mer