Wikileaks: Mulig femte 11. september-angrep avslørt

Fire terrormistenkte ennå på frifot. På hotellrommet hadde de pilotuniformer og lister over flyavganger.

TERROR: United Airlines' flight 175 fra Boston til New York krasjer inn i World Trade Centers sørlige tårn om morgenen 11. september 2001. Det nordlige tårnet står allerede i brann etter å ha blitt truffet av et American Airlines-fly bare minutter i forveien. Foto: SPENCER PLATT/GETTY/AFP/SCANPIX
TERROR: United Airlines' flight 175 fra Boston til New York krasjer inn i World Trade Centers sørlige tårn om morgenen 11. september 2001. Det nordlige tårnet står allerede i brann etter å ha blitt truffet av et American Airlines-fly bare minutter i forveien. Foto: SPENCER PLATT/GETTY/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske avisa Daily Telegraph avslører i dag at ytterligere fire menn er mistenkt for å ha deltatt i terroraksjonene 11. september 2001. Det spekuleres på om et femte angrep var planlagt, men av en eller annen grunn ikke ble gjennomført.

Opplysningene har avisa fra hemmeligstemplede amerikanske myndighetsdokumenter offentliggjort av Wikileaks. De fire mennene er fra Qatar og De forente arabiske emirater, og dokumentene er notater sendt mellom ambassaden i landets hovedstad Doha og Washington.

Ifølge Fox News, som har fulgt opp saken, forteller kilder i det amerikanske rettsvesenet at de fire mistenkte terroristene ikke ble pågrepet i kjølvannet av angrepene, på grunn av mangel på bevis.

- Rekognoserte Ifølge dokumentene fløy tre av mennene, qatarene, 15. august fra London til USA. De besøkte New York og Washington, hvor de skal ha spanet ved World Trade Center, Frihetsgudinnen og Det hvite hus. I tillegg besøkte de «forskjellige områder» i Virginia, hvor bl.a. Pentagon og CIA har sine hovedkvarter.

Deretter dro de til Los Angeles, hvor de sjekket inn på et hotell i nærheten av flyplassen, og ble boende til 10. september. Ifølge FBI ble rommet betalt av «en dømt terrorist» som også betalte flybillettene.

De hotellansatte skal ha reagert på at det var pilotliknende uniformer på rommene, i tillegg til flere laptoper og pappesker adressert til Syria, Jerusalem, Jordan og Afghanistan.

- På rommet var det utskrifter av lister med navn på flygere, flyselskap, flightnumre og avgangstider, lyder et av notatene.

De siste dagene av oppholdet ba mennene om at rommet ikke ble vasket og ryddet.

Gikk aldri om bord Etter planen skulle de tre qatarene 10. september fly til Washington med et American Airlines-fly - det samme som dagen etter ble krasjet i Pentagons hovedkvarter på returreisen - men et eller annet forårsaket at de aldri gikk om bord. I stedet dro de tilbake til London med et British Airways-fly og endte opp i hjemlandet.

Alle de fire er for tida som sunket i jorda. Rettsvesenskildene forteller Fox News at det ikke foreligger planer om å jakte aktivt på dem, men at minst én er «av interesse for USA».

Bare én person, den franske statsborgeren Zacarias Moussaoui, er dømt etter 11. september-angrepene, som tok livet av nærmere 3000 mennesker.

Daily Telegraphs 11. september-avsløring kommer samtidig med at samme avis, med andre Wikileaks-dokumenter som kilde, melder at al-Qaida jobber med å lage ei skitten bombe - ei konvensjonell bombe som sprer radioaktivt materiale. I tillegg er arbeidet med å utvikle biologiske våpen lenger framskredet enn først antatt.

STORE ØDELEGGELSER: American Airlines' flight 77 fra Washington til Los Angeles krasjet i det amerikanske forsvarsdepartementets hovedkvarter Pentagon. Alle de 64 om bord samt 125 mennesker på bakken ble drept. Gruppa som omtales i Wikileaks-dokumentene, skulle ha tatt det samme flyet dagen før, men gikk aldri om bord. Foto: CEDRIC H. RUDISILL/DET AMERIKANSKE FORSVARSDEPARTEMENTET/AFP/SCANPIX
STORE ØDELEGGELSER: American Airlines' flight 77 fra Washington til Los Angeles krasjet i det amerikanske forsvarsdepartementets hovedkvarter Pentagon. Alle de 64 om bord samt 125 mennesker på bakken ble drept. Gruppa som omtales i Wikileaks-dokumentene, skulle ha tatt det samme flyet dagen før, men gikk aldri om bord. Foto: CEDRIC H. RUDISILL/DET AMERIKANSKE FORSVARSDEPARTEMENTET/AFP/SCANPIX Vis mer