Wikileaks om UDIs Snowden-avslag: - Beklagelig

Wikileaks-talsmann forteller hvorfor Norge var et av landene Edward Snowden søkte asyl.

BEKLAGELIG: Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson mener det er beklagelig at Norge har gitt avslag til Edward Snowdens asylsøknad, og forteller hvorfor Norge i utgangspunktet ble valgt. Foto: AFP/Andrew Cowie/NTB Scanpix
BEKLAGELIG: Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson mener det er beklagelig at Norge har gitt avslag til Edward Snowdens asylsøknad, og forteller hvorfor Norge i utgangspunktet ble valgt. Foto: AFP/Andrew Cowie/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag morges ble det kjent at Norge var blant 22 land spionsiktede Edward Snowden har søkt asyl i. Nå i 15.30-tida ble det imidlertid kjent at UDI har avvist Snowdens søknad på formelt grunnlag.

Derfor valgte han Norge Nå forteller Wikileaks, som har hjulpet Snowden, hvorfor Norge er blant landene Snowden søkte asyl i.

- Alle la merke til hva Norge gjorde da de ble satt under press av Kina da det ble kjent at han var nominert til Nobels fredspris. Hovedfokuset til Norge bør ligge på menneskerettigheter, og han bør vurderes som en politisk asylsøker som ifølge Amnesty Internationals vurderinger kan bli utsatt for mishandling om han blir utlevert til USA, sier Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson til Dagbladet.

- Vi husker alle også historien med hvordan Norge hjalp 450 000 papirløse (red. med Nansenpasset).

Wikileaks om avslaget: - Beklagelig Men Norge har sammen med flere andre land nå gitt avslag på Snowdens søknad fordi han befinner seg utenfor landets grenser.

- Det er beklagelig. Jeg lurer på om dette gjenspeiler oppfatningen i den norske befolkningen, sier Hrafnsson til Dagbladet.

- Det har blitt påpekt fra flere land at du må være i landet for at søknaden skal behandles, og det er naturlig for dem å peke på vanlig prosedyre. Men situasjonen hans er spesiell siden han nå er statsløs fordi USA har fratatt ham passet, og de har regelrett tatt fra ham statsborgerskapet.

- Bør vurderes uavhengig allianse - Men hvorfor søker han asyl i Norge, når den norske regjeringen flere ganger har kalt USA for Norges nærmeste og aller viktigste allierte?

- USA er alliert med mange land, og en viktig partner innenfor militært samarbeid. Det samme gjelder for øvrig mitt hjemland, Island. Men det betyr ikke at landene må svelge alt det allierte landet foretar seg. Det finnes høyere ideal i form av blant annet menneskerettigheter, sier Hrafnsson.

- Han bør vurderes som en statsløs og politisk flyktning. Hensyn til allianser, handel med andre nasjoner og liknende bør ikke ha noen innvirkning, sier han videre.

- Spionerer på sine venner Han mener NSA-avsløringene i tyske Der Spiegel viser at USA har bevist at amerikanerne selv spionerer på sine uttalte venner.

- Det er flere land som ikke er komfortable med det som har kommet fram, siden det er en nær alliert so spionerer på dem. Vi ser at de også spionerer på befolkningen i allierte land, og at de har gått langt over grensa.

- Nasjonene som har blitt utsatt for dette må stå fast og ikke la alliansen avgjøre hvordan man stiller seg til dette.

VALGTE NORGE BLANT 22 LAND: Edward Snowden møter en vegg av asylavslag mens han sitter på transittområdet i Moskva. Foto: Reuters/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Guardian/NTB Scanpix
VALGTE NORGE BLANT 22 LAND: Edward Snowden møter en vegg av asylavslag mens han sitter på transittområdet i Moskva. Foto: Reuters/Glenn Greenwald/Laura Poitras/Guardian/NTB Scanpix Vis mer