NYE EPOSTER: WikiLeaks, grunnlagt av Julian Assange, lover nye avsløringer.  Foto: REUTERS/Luke MacGregor
NYE EPOSTER: WikiLeaks, grunnlagt av Julian Assange, lover nye avsløringer. Foto: REUTERS/Luke MacGregorVis mer

WikiLeaks publiserer fem millioner sensitive e-poster

Lover store avsløringer fra amerikansk sikkerhetsselskap. Samarbeider med Anonymous.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strategic Forecasting Inc (Stratfor) holder til i Austin, Texas og selger «geopolitiske analyser med en etterretningsbasert tilnærming».

WikiLeaks opplyser at de har fått tilgang til store mengder interne og eksterne e-poster fra tidsrommet juli 2004 til desember 2011, og at disse vil bli offentliggjort i dag.

- Her har vi et privat etterretningsselskap som støtter seg på informanter innen den amerikanske regjering, utenlandske etterretningstjenester med tvilsomt rykte og journalister, sier WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange.

- Det som gir grunn til stor bekymring er at noen av ofrene for deres gransking er ideelle organisasjoner som kjemper for en rettferdig sak, sier han.

Frykter ikke Stratfors grunnlegger og leder, George Friedman, advarte i januar om at store mengder e-poster var stjålet fra selskapet. Han forsikret imidlertid at det var lite av betydning å finne i dem.

- Gudene må vite hva hundrevis av ansatte har skrevet i endeløse e-poster som kan være pinlig, dumt eller gjenstand for feiltolkninger. Men de som måtte gjennomsøke e-postene våre på jakt etter store konspirasjoner vil bli skuffet, sa Friedman.

Hvordan WikiLeaks har fått tilgang til e-postene er ikke kjent, men Stratfors dataservere ble utsatt for minst to større angrep i desember, angivelig utført av hackergruppen Anonymous.

Kredittkortinformasjon Hackerangrepet resulterte blant annet i at kredittkortinformasjon om 30.000 Stratfor-abonnenter, blant dem USAs tidligere utenriksminister Henry Kissinger og visepresident Dan Quayle, ble offentliggjort.

Julian Assange er for tiden under husarrest i Storbritannia og risikerer utlevering til Sverige. Der ønsker politiet å avhøre ham i forbindelse med påstått voldtekt og overgrep mot to kvinner.

WikiLeaks-grunnleggeren kaller anklagene grunnløse, men frykter at Sverige vil utlevere ham til USA der han risikerer å bli tiltalt for spionasje.

WikiLeaks har tidligere offentliggjort over 250.000 sider med hemmeligstemplede dokumenter som stammet fra det amerikanske forsvars- og utenriksdepartementet.

Soldaten som er tiltalt for å ha lekket dokumentene til WikiLeaks, Bradley Manning, vil bli stilt for krigsrett for forræderi i USA og risikerer dødsstraff.

(NTB)

- MEKTIG ORGANISASJON: Tenketanken og sikkerhetsselskapet Stratfor bidrar ifølge Wikileaks blant annet til samrøre mellom store næringslivsaktører og de vestlige etterretningstjenestene. Foto: AP / SCANPIX
- MEKTIG ORGANISASJON: Tenketanken og sikkerhetsselskapet Stratfor bidrar ifølge Wikileaks blant annet til samrøre mellom store næringslivsaktører og de vestlige etterretningstjenestene. Foto: AP / SCANPIX Vis mer