Wikileaks: USA vil avsløre Storbritannias atom- hemmeligheter for Russland.

USA har i hemmelighet gått med på å gi Russland sensitive opplysninger om Storbritannias atomstrategi for å få dem til å underskrive en viktig avtale.

RØPER BRITENES HEMMELIGHETER: Stor åpenhet om atomarsenalene er er norutsetning for nedrustningsavtalen New START mellom USA og Russland. Dokumenter lekket av Wikileaks  viser at USA har innlemmet informasjon om Storbritannias atomarsenal i avtalen. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
RØPER BRITENES HEMMELIGHETER: Stor åpenhet om atomarsenalene er er norutsetning for nedrustningsavtalen New START mellom USA og Russland. Dokumenter lekket av Wikileaks viser at USA har innlemmet informasjon om Storbritannias atomarsenal i avtalen. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Daily Telegraph i dag.

Informasjon om hver eneste Ubåt-missil USA forsyner Storbritannia med vil bli gitt til russerne som del av en atomavtale som skal signeres av president Barack Obama neste uke, ifølge Telegraph.

Detaljene om samtalene har avisen funnet i 1400 ambassadedokumenter som er lekket via wikileaks.

800 av disse dokumentene er sendt fra USAs ambassade i London.

Britene sa nei En rekke hemmeligstemplede dokumenter sendt til Washington av amerikanske forhandlere viser at informasjon om Storbritannias atomkapasitet var avgjørende for å få russerne til å gå med på den nye Start-avtalen.

Washington jobbet i 2009 for en tilatelse fra britene til å gi Moskva detaljerte opplysninger om britiske missiler.

Storbritannia sa nei, men USA har likevel gått med på å gi russerne serienummerne på ubåtmissilene de sender til britene.

Ønsker hemmelighold USA og Russland har lenge tillat inspeksjoner av hverandres atomarsenaler. Storbritannia har ønsket å opprettholde en viss grad av hemmelighold rundt dette for å kompensere for sitt relativt lille atomarsenal.

Utenriksminister William Hague sa i fjor at Storbritannia har «opp til 160» atomstridshoder som er operasjonelle til enhver tid.