FORFULGT: WikiLeaks-sjef Julian Assange forteller at han og organisasjonen utsettes for massiv overvåkning. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal/Scanpix
FORFULGT: WikiLeaks-sjef Julian Assange forteller at han og organisasjonen utsettes for massiv overvåkning. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal/ScanpixVis mer

- WikiLeaks utsettes for massiv overvåkning

Men WikiLeaks-sjef Julian Assange mener det er ekstremt tilfredsstillende å lekke graderte dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det er ekstremt tilfredsstillende å stå for en slik lekkasje, og deretter se hvordan verden reagerer, sier WikiLeaks-sjef Julian Assange til Dagbladet.

Men det fører også til at Assange må se seg mer over skuldra. Etter at han lekket en hemmelig amerikansk militærvideo skal han ha blitt forfulgt av amerikanske agenter fra Island til den årlige journalistkonferansen SKUP i Norge 18. mars.

- Massiv overvåkning - Vi blir utsatt for massiv overvåkning fra etterretningsbyrå, i tillegg til drapstrusler fra islamister. Vi vil ikke si så mye om hvordan vi opplever det, for det vil bare hjelpe dem. Vi er nødt til å stå i mot, sier Assange.

Etter lekkingen av militærvideoen ble han rådet av advokater til å ikke besøke USA.

- Det rådet gjelder nok i noen måneder til, sier WikiLeaks-sjefen.

- Bra å ikke kjenne kilden I går kom det fram at WikiLeaks ikke selv vet hvem som har sendt dem 91 000 graderte dokumenter om Afghanistan-krigen.

- Men vi får dokumentene gjennomgått av eksmilitære og tidligere etterretningsfolk for å få dem bekreftet som legitime. Det at vi ikke har kilder vi kjenner og forholde oss til, gjør at man ikke får usunne forhold til dem og blir lurt, sier WikiLeaks-sjef Julian Assange til Dagbladet.

Han lister opp flere eksempler fra store aviser som har fått falske dokumenter fra kilder og trykket informasjon fra dem.

- Det gjør ikke vi. Vi har aldri publisert falske dokumenter, sier han.

Avviser at de setter liv i fare Den britiske avisa The Times skriver i dag at hundrevis av afghanske liv har blitt satt på spill som følge av lekkasjen, og skriver at deres reportere i løpet av to timer fant navnene på et titalls lokale afghanere som har gitt detaljerte opplysninger til amerikanske styrker.

- Angrer du noen gang på dokumenter dere har lekket?

- Nei, så langt har jeg ikke angret noe. Ingen har blitt skadd, men vi ser at folk har mistet jobbene sine og blir straffeforfulgt.

- Vi har sett anklagene til The Times i London, som er opposisjonell mot vår samarbeidspartner i Storbritannia, The Guardian, og det de skriver er løgn. I dag skrev de at afghanske personer allerede er drept som følge av lekkasjen, men om man ser nærmere på det ser vi at de omtalte døde for flere år siden.

Har forsøkt å samarbeide med USA Men Assange og organisasjonen har tatt visse forhåndsregler, forteller han. De har nemlig holdt tilbake 15 000 graderte dokumenter.

- Vi har forsøkt å samarbeide med Det hvite hus av hensyn til menneskeliv, men de har ikke ønsket å samarbeide med oss. Vi holder dokumentene tilbake fordi de inneholder detaljer om lokale afghanere, sier Assange.

I Wikileaks-dokumentene  står det at norske styrker skal ha skutt og drept en mann med lommelykt den 29. november i fjor. Hendelsen skal ha skjedd ved Gajoy på strekningen mellom Kabul og Kandahar, nesten 800 kilometer fra den norske leiren i Meymaneh, ifølge rapporten.  

- Soldater har skylda for feil Forsvaret satt først ned en granskningsgruppe for å undersøke påstanden nærmere, og konkluderte i går med at opplysningen om at norske styrker skal ha utført handlingen er feil. Også en hendelse der norske styrker skjøt og drepte en sivil afghaner på motorsykkel i fjor er tilsynelatende feil datert.

- Det er 91 000 rapporter skrevet av soldater i felten, gjerne på slutten av dagen. Det er eventuelt deres tastefeil. Vi har oppdaget flere av de små feilene. Blant annet er ordet attack skrevet på flere titalls måter.

Men Assange mener den mest kritiske feilinformasjonen er der amerikanske soldater har skrevet feil for å skjule sine egne feil og tabber.

- Det var blant annet en bombing der flere hundre sivile ble drept, der det i rapporten sto at 66 personer døde totalt, hevder Assange.

- De norske feilene du nevner vil jeg ikke avvise, men det er kanskje flere grunner bak det. Det kan være fakta, eller så kan det være soldatenes feil.

Assange avviser at WikiLeaks på noen måte har redigert dokumentene.