Dette kan påvirke valgkampen:

Wikileaks varsler nye avsløringer: - Onsdag er Hillary Clinton ferdig

- Det blir mer tann mot tann, og det vil bli en mer og mer skitten valgkamp, sier USA-ekspert. 

VALGKAMP: Wikileaks varsler at de vil komme med nye avsløringer fra Clinton-leiren. Foto: EPA / NTB Scanpix
VALGKAMP: Wikileaks varsler at de vil komme med nye avsløringer fra Clinton-leiren. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): På Twitter melder Wikileaks at de vil komme med avsløringer på en pressekonferanse i dag klokka 10 i Berlin.

I forkant av pressekonferansen, har WikiLeaks på Twitter delt en artikkel fra nettstedet Trepundit, som skriver at Hillary Clinton snakket om et droneangrep på WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange, i etterkant av at organisajonen publiserte dokumenter som stammet fra utenriksdepartementet i 2010.

Hun skal ha sagt: «Kan vi ikke bare drepe ham med droner?», ifølge nettstedets angivelige kilder i Det amerikanske utenriksdepartementet.

Kildebelegget for WikiLeaks opplysninger og den informasjonen Trepundit videreformidler, er omstridt. Flere nettsteder, som Snopes.com og New York Magazine skriver at det høyst tvilsomt at hun skal ha uttalt seg på den måten og at det ikke ville vært praktisk mulig å gjennomføre et slikt droneangrep der hvor Assange oppholdt seg i 2010.

Clinton skal ha kommet med droneangrep-uttalelsen i 2010. Bob Beckel, som da var rådgiver i Det demokratiske partiet, skal ha sagt at en «død mann ikke kan lekke dokumenter».

VALGET I USA: 8. november skal USAs 45. president velges. Dagbladet vil i samarbeid med Kjør Debatt gi deg alt om den spennende oppkjøringen. Podcasten finner du på dagbladet.no, iTunes og Acast. Video: Endre Vellene / Dagbladet. Vis mer Vis mer

- Han er en forræder, han har brutt alle lover. Jeg er ikke for dødsstraff, men han burde vært skutt, sa Beckel til Fox News.

Lekker dokumenter

Ifølge Wikileaks, som kaller lekkasjene «surprise october», vil pressekonferansen i dag handle om «fortida, nåtida og framtida».

Pressekonferansen er også for å markere 10-årsjubileet til organisasjonen.

Wikileaks-grunnlegger Assange har siden 2012 bodd på Ecuadors ambassade i London, etter at britiske myndigheter utstedte en arrestordre på ham som følge av en arrestordre fra Sverige for anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

Reaksjoner

AVSLØRINGER: Julian Assange, grunnleggeren av Wikileaks, vil være tilstede via videooverføring fra London på en pressekonferanse i Berlin i morgen. 
AVSLØRINGER: Julian Assange, grunnleggeren av Wikileaks, vil være tilstede via videooverføring fra London på en pressekonferanse i Berlin i morgen.  Vis mer

På Twitter er det mange som formidler og reagerer på at Wikileaks varsler nye lekkasjer.

Lekkasjene vil komme i dag, men republikaner og Trump-tilhenger, Roger Stone, tror at konsekvensene først vil inntreffe onsdag.

- Onsdag er Clinton ferdig, tvitrer han.

Wikileaks har tidligere lekket e-poster fra Clintons parti, Det demokratiske partiet.

En av e-postene viser blant annet ansatte i Det demokratiske partiet som diskuterer hvordan de kan bruke Bernie Sanders’ tro for å svekke hans popularitet blant kristne velgere i sørstatene.

Negativt for Clinton

Det er usikkert hva slags dokumenter og informasjon som vil bli publisert i dag, men professor og valgforsker, Ole Moen, tror uansett at dette vil påvirke Hillary Clinton i presidentvalgkampen.

- Det er mildt sagt lite positivt for Clinton at det kommer avsløringer, sier Moen til Dagbladet.

Han legger til at det ikke er overraskende at det kommer avsløringer, da Julian Assange ikke liker Clinton, men tror likevel ikke at det vil ta mye skade for Clinton, en drøy måned før presidentvalget.

Tann mot tann

- Flere amerikanske aviser har avslørt mye hva Trump ha gjort. Jeg tror derfor at det kommer gjensidig kritikk mot begge to, men det tror jeg fører til at knivingen mellom presidentkandidatene vil bli enda mer tydelig, sier Ole Moen.

Moen sier at tonen mellom presidentkandidatene aldri har vært slik det er nå, og er imponert hvordan Clinton har holdt maska. Trumps uttalelser blir nok bare verre, tror professoren ved Universitetet i Oslo.

- Det blir mer tann og mot tann, og det vil bli en mer og mer skitten valgkamp, sier han.

VALGSYSTEMET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer