Wikileaks vil hjelpe Snowden til asyl

Wikileaks er villig til å hjelpe varsleren Edward Snowden «på alle tenkelige vis», også med å flykte til Island dersom han vil søke politisk asyl der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Edward Snowden oppholder seg nå i Hongkong, dit han dro for ti dager siden for derfra å avsløre den nærmest ubegrensede overvåkinga som etterretningstjenestene i USA driver av internettet og telenettet verden over.

Men han er ikke nødvendigvis trygg i Hongkong, som er en del av Kina med et visst sjølstyre.

Utlevering
I et intervju med avisa The Guardian uttrykker han frykt for å bli utlevert til USA eller å bli tatt til fange av tidligere etterretningskolleger. Republikaneren Peter King, som leder komiteen for hjemlandets sikkerhet i Representantenes Hus, krever allerede utlevering.

Hongkong har en utleveringsavtale med USA. Videre kan lederne i Kina ønske å inngå en vennligsinnet avtale med USA og sende ham tilbake. De er ikke så opptatte av ytringsfrihet og ønsker neppe å få et dårlig forhold til USA ved å nekte utlevering. Flere jurister sier de er overrasket over at Snowden har dratt dit.

Island
Snowden håper å kunne søke om politisk asyl på Island eller et annet land som verdsetter ytringsfrihet. Island har et konsulat i Hongkong.

Kristinn Hrafnsson, talsperson for Wikileaks, som nettopp oppholder seg på Island sier, sier hans organisasjon gjerne vil hjelpe.

- Om han søker asyl på Island bør det innvilges. Jeg og andre som er knyttet til Wikileaks er villige til å hjelpe til på alle tenkelige vis, sier han til Sveriges Radio.