Wikipedia nekter å slette disse ape-selfiene

Wikipedia lister opp alt folk vil ha «glemt».

VILLE IKKE SLETTE: Denne makak-apekatten tok bilder av seg selv med fotografens kamera. De havnet på Wikipedia. Fotografen ville ha dem slettet, men Wikipedia svarte at det ikke var han som hadde opphavsretten. Foto: Wikimedia commons
VILLE IKKE SLETTE: Denne makak-apekatten tok bilder av seg selv med fotografens kamera. De havnet på Wikipedia. Fotografen ville ha dem slettet, men Wikipedia svarte at det ikke var han som hadde opphavsretten. Foto: Wikimedia commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Europeiske nettbrukere har nå retten til å bli «glemt av Google», etter en dom i EU-domstolen tidligere i år.

Søkemotor- og nettgiganten protesterte kraftig, men har de siste månedene fjernet treffene til tusenvis av avisartikler.

The Guardian var en av de første avisene som fikk et slikt krav, og de svarte med å publisere en artikkel om den nå «glemte» saken om den tidligere skotske dommeren Dougie McDonald, som ble tatt i løgn. Ifølge BBC har Google fått over 91 000 henvendelser fra folk som vil bli glemt.

Felles hukommelse Kravene kommer ikke bare til tradisjonelle medier. Også Wikipedia rammes. De setter lite pris på det, og mener det nå oppstår huller i vår felles netthukommelse. De har i dag varslet at de vil publisere en liste over alt som blir «glemt».

Wikipedia har i dag også for første gang publisert en egen oversikt over ting de har fått direkte forespørsler om å fjerne. Ifølge oversikten har de fått 304 slike. Ingen av dem har fått medhold.

Et eksempel er to bilder av en makak-apekatt, som er lagt ut slik at alle kan bruke det fritt, mot kreditering og lenking.

Apefoto Fotografen David Slater la fra seg et kamera i en nasjonalpark i Indonesia. En apekatt plukket det opp, og tok flere bilder, blant annet noen av seg selv, selfier, som det heter nå til dags. Bildene ble senere publisert i blant annet Daily Mail, før det fant veien til Wikipedia.

- Vi fikk en forespørsel fra fotografen om at bildet måtte fjernes, da han hevdet han hadde opphavsretten til det. Vi var ikke enige, så vi avslo forespørselen, skriver Wikipedia.

Slater argumenterte med at det ikke var relevant hvem som faktisk hadde trykket ned knappen og tatt bildet, all den tid han hadde transportert utstyret dit med en kostnad på tusenvis av dollar og hevdet han var den «kreative kraften bak bildet».  Wikipedia var altså ikke enig.

Balansere Google har for øvrig laget et eget skjema som europeere med sletteønsker kan fylle ut. Skjemaet er internettselskapets foreløpige tiltak som skal sikre at de opererer i tråd med europeisk lov og rett.

Nettgiganten har varslet at de vil forsøke å balansere mellom retten til privatliv og offentlighets rett til informasjon. De oppgir at de særlig vil legge vekt på om informasjonen framstår som utdatert og om det er hensyn som tilsier at offentlighet er viktigere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer