Wikipedia nekter å slette disse ape-selfiene

Wikipedia lister opp alt folk vil ha «glemt».

VILLE IKKE SLETTE: Denne makak-apekatten tok bilder av seg selv med fotografens kamera. De havnet på Wikipedia. Fotografen ville ha dem slettet, men Wikipedia svarte at det ikke var han som hadde opphavsretten. Foto: Wikimedia commons
VILLE IKKE SLETTE: Denne makak-apekatten tok bilder av seg selv med fotografens kamera. De havnet på Wikipedia. Fotografen ville ha dem slettet, men Wikipedia svarte at det ikke var han som hadde opphavsretten. Foto: Wikimedia commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Europeiske nettbrukere har nå retten til å bli «glemt av Google», etter en dom i EU-domstolen tidligere i år.

Søkemotor- og nettgiganten protesterte kraftig, men har de siste månedene fjernet treffene til tusenvis av avisartikler.

The Guardian var en av de første avisene som fikk et slikt krav, og de svarte med å publisere en artikkel om den nå «glemte» saken om den tidligere skotske dommeren Dougie McDonald, som ble tatt i løgn. Ifølge BBC har Google fått over 91 000 henvendelser fra folk som vil bli glemt.

Felles hukommelse Kravene kommer ikke bare til tradisjonelle medier. Også Wikipedia rammes. De setter lite pris på det, og mener det nå oppstår huller i vår felles netthukommelse. De har i dag varslet at de vil publisere en liste over alt som blir «glemt».

Wikipedia har i dag også for første gang publisert en egen oversikt over ting de har fått direkte forespørsler om å fjerne. Ifølge oversikten har de fått 304 slike. Ingen av dem har fått medhold.

Et eksempel er to bilder av en makak-apekatt, som er lagt ut slik at alle kan bruke det fritt, mot kreditering og lenking.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer