FÅR REGJERINGSMAKT: Geert Wilders øyner en mulighet når det lyses ut nyvalg. Foto: AFP/ MARCEL ANTONISSE
FÅR REGJERINGSMAKT: Geert Wilders øyner en mulighet når det lyses ut nyvalg. Foto: AFP/ MARCEL ANTONISSEVis mer

Wilders øyner regjeringsmakt i Nederland

Dronning Beatrix har utlyst nyvalg i juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Høyrepopulisten Gert Wilders øyner regjeringsmakt etter at Nederlands dronning Beatrix har utlyst nyvalg i juni.

Et forretningsministerium ledet av statsminister Jan-Peter Balkenende skal styre landet fram til valget 9. juni, opplyste dronningen tirsdag. Hun har brukt de siste to dagene på møter med rådgivere og landets politiske ledere.

Den sittende koalisjonen sprakk i helgen da den kristendemokratiske statsministeren mislyktes i å få sine sosialdemokratiske partnere med på en forlengelse av Nederlands deltakelse i krigen i Afghanistan.

Etter et 16-timers maratonmøte leverte Balkenende sin avskjedssøknad til dronningen lørdag. Sosialdemokratenes ministre blir erstattet av politikere fra Balkenendes parti CDA og den lille koalisjonspartneren CU i overgangsregjeringen.

Åpner for Wilders

Regjeringskrisen betyr etter alt å dømme at det nederlandske bidraget i Afghanistan på nesten 2.000 soldater blir trukket tilbake som vedtatt innen august i år. Balkenendes overgangsregjering vil ikke har myndighet til å fatte bindende beslutninger som kan endre på det.

Samtidig åpner nyvalget for at den omstridte høyrepopulisten Geert Wilders for første gang kan komme til makten i Nederland.

I meningsmålingene er Balkenendes CDA og Wilders frihetsparti PVV størst, og Balkenende vil ikke avvise et samarbeid

- Vi utelukker ingen på forhånd, slo Balkenende fast etter at sosialdemokratene tok til orde for å holde Wilders unna regjeringskontorene.

Vil jenke seg

Wilders er en svært omstridt politiker, best kjent for den islamkritiske filmen «Fitna» og sitt politibeskyttede liv etter gjentatte drapstrusler.

Hans parti ønsker både innvandringsforbud for muslimer og statlige tiltak for å hindre «islamiseringen» av Nederland. Men trolig er han nødt til å legge bånd på flere av disse forslagene i et eventuelt samarbeid med CDA.

- Jeg forstår at vi ikke kan få viljen vår i enhver sak, sier han til den konservative avisen Telegraaf.

Den nederlandske krigsinnsatsen i Afghanistan er upopulær i befolkningen og har vært en belastning for regjeringen. Også Wilders parti er motstander av å forlenge innsatsen.

Håper fortsatt

Fra amerikansk hold har man ikke gitt opp håpet om at Nederlenderne likevel kan bli i Afghanistan.

- Det kommer en ny regjeringen, så vi får se, var omkvedet fra Washington tirsdag.

Alliansen vil merke militært at Nederland, som er stasjonert i det urolig sør, gir opp Afghanistan-innsatsen, men symbolvirkningen av retretten vil trolig være vel så stor.

USA og NATO er i full gang med å trappe opp av militærinnsatsen i Afghanistan for først sommeren 2011 kunne begynne en nedtrapping.(NTB)


NYVALG: Statsminister Jan-Peter Balkenendes regjering går av, og det skal holdes nyvalg i Nederland i juni. Foto: EPA/SCANPIX
NYVALG: Statsminister Jan-Peter Balkenendes regjering går av, og det skal holdes nyvalg i Nederland i juni. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer