Wilkins fortsetter å sprekke

Den antarktiske vinteren er ikke kald nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det enorme isflaket Wilkins Ice Shelf flyter på den antarktiske halvøy, og er koblet til to øyer, Charcot og Latady.

I mars tidligere i år knakk et område på hele 400 km² av isflaket, og reduserte koblingen mellom øyene til en seks kilometer bred stripe.

Nå er koblingen nede i 2,7 kilometer, etter at ytterligere store deler av flaket har brukket av, ifølge Science Daily.

Forskerne Dr. Angelika Humberg og Dr. Matthias Braun har overvåket Wilkins Ice Shelf hver dag de siste månedene. 

Nå varsler de at enda mer is vil knekke av det enorme isflaket.

- Det gjenværende isflaket har en brist akkurat der den er svakest. Sannsynligvis vil forbindelsen knekke fullstendig i løpet av de kommende dagene, sier forskerne, ifølge ESA Portal.

Det er første gang det dokumenteres en isprekk av denne størrelsen i den antarktiske vinteren, ifølge Science Daily.

I 1993 spådde Professor David Vaughan at den nordre delen av Wilkins kom til å være borte innen 30 år hvis klimaendringene fortsatte på samme måte.

ENORMT: Wilkins Ice Shelf flyter hundre kilometer sør for Sør-Amerika. Forskere mener isen kollapser på grunn av den globale oppvarmingen. Foto: National Snow and Ice Data Center
ENORMT: Wilkins Ice Shelf flyter hundre kilometer sør for Sør-Amerika. Forskere mener isen kollapser på grunn av den globale oppvarmingen. Foto: National Snow and Ice Data Center Vis mer

- Dette er et resultat av den globale oppvarmingen, kommenterte Vaughan  i en pressemelding på vegne av flere internasjonale isforsknings-institutter da isen kollapset sist, i slutten av mars.


Wilkins fortsetter å sprekke
FORSVINNER GRADVIS: Satelittoversikten fra National Snow and Ice Data Center viser at det gigantiske isflaket kollapser