- William prioriterte alltid sikkerheten først

- Var en av de mest erfarne instruktørene på skolen.

-HAN VAR EN FLINK PILOT: Herman Foyn Birkelund (bildet) beskriver William Bloch som er erfaren og flink pilot. Birkelund kjente både Bloch og Granholm godt, og sier det er vanskelig å sette ord på tragedien. Foto: Privat
-HAN VAR EN FLINK PILOT: Herman Foyn Birkelund (bildet) beskriver William Bloch som er erfaren og flink pilot. Birkelund kjente både Bloch og Granholm godt, og sier det er vanskelig å sette ord på tragedien. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venner av de to omkomne nordmennene William Bloch (28) og Gustav Granholm (21) er rystet og i sorg etter den tragiske ulykken ved Daytona Beach på onsdag.

Flyinstruktør Bloch og studenten Granholm hadde en såkalt instrumentkjøring, noe som betyr at de mest sannsynlig fløy i blinde.

Herman Foyn Birkelund kjente både Bloch og Granholm godt. Han forteller at William Bloch var en av de mest erfarne instruktørene på skolen, og at han alltid prioriterte sikkerheten først.

- Var en flink pilot - Dette er en stor tragedie, som vi ikke helt klarer å sette ord på her på Phoenix East Aviation. Etter mitt skjønn kan det ikke være menneskelig svikt som er årsaken til ulykken. William var en flink pilot, og ettersom Gustav hadde ham som instruktør så man mange av de samme egenskapene hos ham,  sier Birkelund.

Bloch hadde bursdag samme dag som dødsulykken skjedde, og skulle senere samme kveld feire begivenheten med sammen med studentene.

- Vi sitter igjen med en stor sorg og tomhet som vi må bearbeide sammen, sier Birkelund.

Holder sammen Birkelund overtok rommet til Bloch da han startet på pilotskolen Phoenix East Aviation, og startet studiene omtrent likt med Granholm. Han beskriver den avdøde studiekameraten Gustav Granholm som en veldig sosial, positiv og god venn.

- Det var umulig å ha en dårlig dag når man var sammen med Gustav. Han var en gutt med et stort smil om munnen. Han hadde planer for hva han ønsket å gjøre, og var alltid med på nye ting. Han levde virkelig i nuet, sier kompisen.

LETEAKSJON: De to nordmennene er nå funnet, men det letes fortsatt etter vrakrester. Foto: John Luce.
LETEAKSJON: De to nordmennene er nå funnet, men det letes fortsatt etter vrakrester. Foto: John Luce. Vis mer

Han forteller at Gustav var en usedvanlig god kompis å ha, og at det vil bli vanskelig å fly igjen etter dødsulykken.

- Det kommer til å bli rart å sette seg bak spakene igjen. Det vil være et fly og to piloter for lite i luften. Jeg kommer alltid til å tenke på dem når jeg flyr, og kanskje føler meg nærmere dem når jeg befinner meg tusen fot oppe i luften.

Håpet lenge på det beste Det lille flyet styrtet på onsdag, men de to nordmennene ble ikke funnet før på fredag.

- Vi har hele tiden håpet på et godt utfall, men slik ble det ikke. Det er helt uvirkelig. Tankene mine går til familienes deres. Det er bra at de faktisk fant dem, for det hadde blitt ekstra tungt hvis de ikke hadde klart det, sier Kevin Nordås, en annen kompis av nordmennene.

Bloch og Granholm omkom etter at et småfly av typen 172 Skyhawk styrtet i Atlanterhavet i nærheten av Daytona Beach i USA onsdag. I følge vitner var småflyet i full brann da det traff vannet.

FLINK PILOT: William Bloch beskrives som en erfaren pilot og flink instruktør. Foto: Privat.
FLINK PILOT: William Bloch beskrives som en erfaren pilot og flink instruktør. Foto: Privat. Vis mer