Williams såret av kritikken

Jody Williams og kampanjen mot landminer er skuffet og såret over kritikken som har kommet mot dem de siste dagene. Idag mottar de Nobels Fredspris i Oslo Rådhus klokka 13.00. Men kritikken kaster skygger over festen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De er skuffet over kritikken som har kommet fra deres egne, og de er såret over måten dette er slått opp på i pressen. Oppslagene tar nok noe av glansen vekk fra det som skulle være deres store fest, sier Nobelkomiteens sekretær, professor Geir Lundestad.

Jody Williams er kritisert for egenrådighet, autoritær lederstil, og for at hun har snakket nedsettende om president Bill Clinton.

- Usann kritikk

For sin egen del forsøker hun å legge et slør over striden:

- Jeg blir ikke såret av beskyldninger om at jeg er en arrogant person og at min lederstil er for autoritær. Hvis det hadde vært sant, at jeg virkelig var slik, så ville jeg kanskje blitt såret. Men jeg er på ingen måte en helgen, sier Jody Williams til Dagbladet.

Hun tar åpenbart kritikken mot henne fra organisasjoner i USA på en behersket måte. Også fordi de som har vært krassest i sin kritikk, nå har rykket ut og påstått at de aldri har forumulert seg slik som de er sitert i amerikanske medier.

Sterk personlighet

Jody Williams er klar over at mange beskriver henne både som en sterk personlighet og som egenrådig, og det har hun ingenting i mot.

- Det er slik jeg er. Jeg er som sagt ingen helgen. Jeg slåss for det jeg tror på, og det har jeg gjort siden jeg var 14 år gammel, hjemme i Vermont.

- Men lytter du til andre, er du åpen for andres argumenter?

- Selvfølgelig gjør jeg det. Særlig hvis argumentene er gode og fornuftige, sier Williams.

- Jeg blir dronning

Mine-kampanjen, som Jody Williams koordinerer, står nå foran en omorganisering. Hennes rolle i kampanjen i framtida er ikke klarlagt.

- Er det riktig at du nå, etter at Fredsprisen er delt ut, slutter i Vietnam-veteranenes organisasjon i Washington?

- Nei, jeg skal tilbake til Washington fortsette å jobbe meddet viktige arbeidet mot landminene, sier Williams.

- Hvilken posisjon vil du få etter omorganiseringen av kampanjen?
- Da vil jeg være dronning av minekampanjen, sier hun.

Jody Williams smiler bredt, og kaster håret bakover i en meget bestemt gest som gjør det klart at Dagbladets audiens er over.

HEDRES:Jody Williams tar kritikken mot henne fra organisasjoner i USA på en behersket måte.