Williams venner stakk av da han ble skutt

Rettssaken etter drapet på Toskas bestevenn startet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag startet saken mot en 33-åring som i februar 2004 skjøt og drepte den kjente Toska-vennen William Ellingsen på Skillebekk i Oslo. Saken involverer store deler av Oslos torpedomiljø, og vil trolig gi innsikt i det lukkede miljøet.

Bursdagsfest

Ellingsen deltok natt til 7. februar 2004 på en bursdagsfest for to sentrale aktører i det hardbarkede miljøet. Den siktede 33-åringen, som ankom festen på et seint tidspunkt, havnet i munnhoggeri med en annen av festdeltakerne og ble regelrett banket opp av denne og en kamerat. Han pådro seg til dels alvorlige skader som han sliter med ennå.

Deretter forlot tiltalte festen og kjørte til Oppsal - påvirket av flere forskjellige rusmidler - og hentet et skytevåpen. Han dro så tilbake til festadressen, der han kranglet med flere festdeltakere utenfor. Det videre hendelsesforløpet er uklart, men episoden endte med at han skjøt Ellingsen og såret ham dødelig.

33-åringen er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Det er på det rene at det var han som avfyrte skuddet - han meldte seg selv til politiet få timer etter drapet - men han nekter straffskyld.

- Vi vil få fram hva en så traumatisk opplevelse som angrepet mot min klient kan få mennesker til å gjøre, sa Høiness under sin innledning i retten i dag.

- Min klient er nå 28 prosent ufør, blant annet er han døv på det ene øret. Voldsbruken grenser mot drapsforsøk, la hun til.

Ord mot ord

HEDRET: William Ellingsen var populær i torpedomiljøet. Her drapsstedet i Gabels gate i Oslo kort tid etter drapet. Foto: Arne V. Hoem
HEDRET: William Ellingsen var populær i torpedomiljøet. Her drapsstedet i Gabels gate i Oslo kort tid etter drapet. Foto: Arne V. Hoem Vis mer

Påtalemyndigheten og tiltalte har diametralt motsatte oppfatninger av situasjonen: Forsvarer Mona Høiness mener hennes klient handlet i nødverge fordi han ble angrepet, og bare mente å skyte i lufta for å skremme, mens aktor Svein Holden mener drapet var forsettlig, og at han skjøt etter festdeltakerne da de var på vei inn døra til bygården. Påtalemyndigheten tror imidlertid ikke at 33-åringen spesielt ønsket å drepe Ellingsen, men at han var et tilfeldig offer.

Etter skuddet varslet verten politiet, men før de ankom, forsvant alle de andre festdeltakerne fra stedet.

Dette er et av forsvarer Mona Høiness\' store spørsmål: hvorfor alle festdeltakerne, med unntak av mannen som leide leiligheten, var mer opptatt av å rømme fra festen før politiet kom, istedenfor å hjelpe sin gode venn Ellingsen, som var populær og godt likt. Hun undrer seg også over at mange av dem nå er sporløst forsvunnet.

- Dette er en hjerterå setting, sa Høiness.

Både Høiness og aktor Svein Holden beskriver miljøet som kriminelt. Høiness ønsker å få tilgang til samtliges strafferegister.

Flere av vitnene vil bare avgi vitnemål per telefon.

Nokas-ranerne bar sørgebånd for Ellingsen

Da Ellingsen ble begravd, møtte flere hundre mennesker fram i begravelsen. Flere av de Nokas-tiltalte var til stede, med David Toska i spissen. Flere kjente forsvarsadvokater var også til stede.

Ellingsen og Toska var bestevenner, og «mesterhjernen» forlangte at alle Nokas-ranerne måtte bære sørgebind under ranet i Stavanger.

Vurderte å begjære saken avvist

Voldsepisoden mot tiltalte er blitt en straffesak i seg selv, men er ikke kommet opp for retten ennå, på grunn av at siktede i saken, en 44 år gammel torpedo, ikke er i Norge. Saken mot den andre angriperen er henlagt etter bevisets stilling.

- Ideelt sett ville vi sett at voldssaken ble kjørt før drapssaken, og jeg vurderte å be om at drapssaken ble avvist på dette grunnlaget. Grunnen til at vi valgte å kjøre saken likevel, er at min klient ønsker å få saken rettslig behandlet nå etter så lang tid.

Dommerne reagerte på at Ellingsens 15-årige sønn var til stede i rettssalen, men det ble forklart at hans mor har gitt klarsignal. Dommerne ga likevel utttrykk for at de synes sønnens tilstedeværelse er uheldig.

Drapsvåpenet er ikke funnet.

DREPT: William Ellingsen.
- SELVFORSVAR: Forsvarer Mona Høiness.
- FORSETTLIG: Statsadvokat Svein Holden.