Willoch: - Slik ville jeg gjort det, Bondevik

- Jeg vil ikke gi Bondevik noe direkte råd, men jeg kan jo fortelle hvordan jeg ville gjort det, sier tidligere statsminister Kåre Willoch til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- - Regjeringen bør selvfølgelig legge fram for Stortinget hvordan en lovendring som åpner for bygging av gasskraftverk, ser ut. Det vil trolig ta lang tid å avklare, sier Willoch, som selv har erfaring fra ledelse av en mindretallsregjering.

Willoch var i går kveld innom Stortinget og snuste på krisestemningen etter at Høyre og Ap hadde gjort det klart at de i dagens gasskraftdebatt i Stortinget vil pålegge regjeringen - mot dens vilje - å endre forurensningsloven innen 1. juni hvis det er nødvendig for å kunne bygge gasskraftverk her i landet.

En evighet

- Det er slett ikke sikkert at en utredning og et nytt lovforslag vil være klart innen fristens utløp 1. juni. Dermed vil ikke flertallets pålegg bare bli en utsettelse, men noe langt mer. En endring av forurensningsloven vil dreie seg om beskyttelse av hele miljøet og vil selvfølgelig måtte sendes ut på høring - inklusive en avklaring av forholdet til EØS-reglene. En slik prosess tar tid, og det kan godt skje at forslaget ikke er klart for oversendelse til Stortinget før utpå høsten. I politikken er jo det en evighet til, sier Willoch.

- Et Storting kan ikke vente at en regjering skal gjøre noe den er uenig i, sier Willoch og viser til at han som leder for en mindretallsregjering nektet å etterkomme et krav fra Ap om at vitenskapen skulle få mindre og idretten mer av tippemidlene.

- Vi henviste kravet til neste stortingsperiode, og de ga seg, minnes Willoch.

Vanskeligheter

- Men det gjør kanskje ikke dette flertallet. Blir regjeringen herjet med, slik det blir sagt?

- Jeg vil ikke bruke det uttrykket, men den møter betydelige vanskeligheter, og det er selvfølgelig riktig at det er et ekte flertall som er uenig med regjeringen. Det er synd, for hadde man fulgt formuleringene fra partiprogrammene i dette spørsmålet, hadde det vært et overveldende flertall for regjeringens syn. For tar jeg ikke feil, så står det fortsatt i Ap's program at elektrisitetsforsyningen her i landet skal baseres på fornybare energikilder, sier Willoch.

erling.ramnefjell@dagbladet.no