Willoch: -Riv skammens mur

«En flukt fra virkeligheten». Det er tidligere statsminister Kåre Willochs karakteristikk av norsk utenrikspolitikk overfor Israel under alle regjeringer siden intifadaen startet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«Vår utmerkede forsvarsminister» slapp heller ikke unna kritikken.

- Hun bør snarest mulig skaffe seg grunnlag for å stanse alle innkjøp av militært materiell fra land som bryter folkeretten, sa Willoch.

Han la til at Norge til og med kjøper krigsmateriell fra den industrien som produserer de våpen som nesten daglig dreper sivile i Palestina.

I kveld frontet Kåre Willoch aksjonen for å rive muren israelerne har bygget i de palestinske områdene. Under en demonstrasjon i bitende høstvær på Egertorget i Oslo fordømte han «skammens mur» sammen med LOs internasjonale sekretær, Ingunn Yssen, og kapellan Marit Skjeggestad i Ris menighet i Oslo.

Det kristne Europa

Valget av demonstrasjonsdag var ikke tilfeldig. 9. november er kjent som Krystallnatten da Hitler og hans regime for alvor startet utryddelsen av jødene.

- Det er ingen motsetning, men et sammenfall i valget av tidspunkt, sa Willoch og minnet om at det var det kristne Europa som utryddet seks millioner jøder:

- Det var det kristne Europa og USA som etterpå sonet for dette ved å gi jødene et landområde som de tok fra et annet folk. Israel selv har ikke nøyd seg med det de fikk, men har bare tatt mer og mer. Muren som nå bygges er ikke en mur mellom jøder og palestinere. Det er en mur på palestinsk område som rammer over to hundre tusen palestinere og skaper sosial og økonomisk katastrofe for dem, sa Willoch.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer