Willoch: -Riv skammens mur

«En flukt fra virkeligheten». Det er tidligere statsminister Kåre Willochs karakteristikk av norsk utenrikspolitikk overfor Israel under alle regjeringer siden intifadaen startet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vår utmerkede forsvarsminister» slapp heller ikke unna kritikken.

- Hun bør snarest mulig skaffe seg grunnlag for å stanse alle innkjøp av militært materiell fra land som bryter folkeretten, sa Willoch.

Han la til at Norge til og med kjøper krigsmateriell fra den industrien som produserer de våpen som nesten daglig dreper sivile i Palestina.

I kveld frontet Kåre Willoch aksjonen for å rive muren israelerne har bygget i de palestinske områdene. Under en demonstrasjon i bitende høstvær på Egertorget i Oslo fordømte han «skammens mur» sammen med LOs internasjonale sekretær, Ingunn Yssen, og kapellan Marit Skjeggestad i Ris menighet i Oslo.

Det kristne Europa

Valget av demonstrasjonsdag var ikke tilfeldig. 9. november er kjent som Krystallnatten da Hitler og hans regime for alvor startet utryddelsen av jødene.

- Det er ingen motsetning, men et sammenfall i valget av tidspunkt, sa Willoch og minnet om at det var det kristne Europa som utryddet seks millioner jøder:

- Det var det kristne Europa og USA som etterpå sonet for dette ved å gi jødene et landområde som de tok fra et annet folk. Israel selv har ikke nøyd seg med det de fikk, men har bare tatt mer og mer. Muren som nå bygges er ikke en mur mellom jøder og palestinere. Det er en mur på palestinsk område som rammer over to hundre tusen palestinere og skaper sosial og økonomisk katastrofe for dem, sa Willoch.

Apartheid

LOs internasjonale sekretær, Ingunn Yssen, sa at muren er et bevis på hvordan det israelske regimet fortsetter en apartheidpolitikk alle håpet var slutt.

- I 1989 falt Berlin-muren, i 1994 var det slutt på apartheidregimet i Sør-Afrika og begge har havnet på historiens skraphaug.

- Likevel gjentar Israel disse historiske feilgrep i 2003 ved å reise elektriske gjerder, vakttårn og en mur som vi kjenner så altfor godt, sa Yssen.

Kapellan Marit Skjeggestad minnet om Krystallnatten og sa at «i denne natt ble menneskeverdet forrådt».

Hennes bibelske innfallsvinkel hindret ikke kapellanen i å rette et kraftig angrep på Israels voldsbruk mot det palestinske folk. Hun beskrev muren som en metode til å rane til seg olivenlunder, vann og verdier.

- Staten Israels politikk må stanses. Riv muren og trygg freden, sa Marit Skjeggestad.