Willoch anklager Kirken for svik

Kåre Willoch anklager Kirken og norske teologer for svik. Han mener de bruker Bibelen for å forsvare Israels grusomheter mot palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvordan kan de fleste teologer se med sinnsro på at Bibelen blir brukt som unnskyldning for at et folk beslaglegger et annet folks land, spør Willoch som i dag er direktør for Fridtjof Nansens institutt.

- Når barmhjertighetens religion, kristendommen, blir grunnlag for forsvar for grusomheter, burde man kunne vente at Kirkens folk sa klart ifra om hvor feil dette er, også når ofrene ikke er jøder, fortsetter Willoch.

Willoch har i årevis engasjert seg sterkt i Palestina-spørsmålet, og er knusende i sin dom over dem som kritiserer palestinerne fordi de tyr til vold.

- Umoralsk

- Folk som selv har gjennomlevd en okkupasjon, jeg beklager at det er så få av våre nåværende ledere som har det, bør forstå at slik undertrykkelse ører til vold mot okkupanten, uansett om det okkuperte folks ledere skulle si at vold ikke skal brukes som ledd i kampen for frihet, sier Willoch.

- Man kan faktisk hevde at et krav om at et undertrykt folk skal avstå fra vold, mangler moralsk grunnlag, i hvert fall om det ikke anvises noen annen troverdig vei, sier han.

- Det er umoralsk å bruke tilfeller av vold mot okkupanten som unnskyldning for å forsinke skritt mot en avslutning av okkupasjon. Og når så okkupanten besvarer vold med uforholdsmessig sterk motvold, blir reaksjon mot vold fra de undertryktes side gitt feil adresse, sier han.

Norsk unnfallenhet

Willoch er sterkt kritisk til hele Oslo-avtalen, og mener Norge har vist stor unnfallenhet overfor Israel. -Oslo-avtalen går egentlig ut på hvor meget av FNs resolusjoner vi ikke skal bry oss om, sier Willoch, som mener dette bør være et tankekors for Norge som ønsker å framstå som FNs beste venn.

- At Norge reagerer meget svakere mot brudd på folkeretten og menneskerettighetene fra Israels side, enn mot andres brudd, har medvirket til den ulykkelige situasjon i Palestina i dag. Det er et godt spørsmål til hele den vestlige verden om ikke all denne forståelse for misbruk av makt, har ført til at misbruk av makt har fortsatt, sier Willoch.

Hamas og Jihad

Han forstår godt framveksten av militante bevegelser som Hamas og Islamsk hellig krig, og viser til at deres væpnede kamp og voldshandlinger utvilsomt har bidratt til å øke palestinernes sjanser for en egen stat.

- Ville det vært noen vilje til å la palestinerne få beholde Vestbredden og Gaza og opprette en egen stat der, dersom man ikke hadde hatt disse kamporganisasjonene og det spontane opprøret som skapte bekymring hos okkupantene, spør han retorisk.

ANKLAGER KIRKEN: Tidligere statsminister Kåre Willoch anklager Kirken for svik, og mener de bruker Bibelen for å rettferdiggjøre Israels overgrep mot palestinerne.Foto: SCANPIX