Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Willoch bekymret for matjorda

Nå ber han sine partikolleger i regjeringen Solberg om å overveie landbrukspolitikken på nytt.

BEKYMRET: Kåre Willoch mener regjeringen bør revurdere politikken og foreta en grundig vurdering av behovet for å bevare matjord. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEKYMRET: Kåre Willoch mener regjeringen bør revurdere politikken og foreta en grundig vurdering av behovet for å bevare matjord. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste halvannen uka har regjeringen og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) endret på en rekke tidligere anbefalinger og forslag og gitt signaler om at regjeringen vil tillate omdisponering i flere omstridte jordvernsaker, skriver Nationen.

Både Høyre og Frp har også i sin regjeringsplattform gått bort fra det som har vært tidligere regjeringers mål om å halvere nedbyggingen av dyrkbar jord. Dette bekymrer partiveteranen.

- Regjeringen bør overveie hele politikken på nytt og foreta en grundig vurdering av behovet for å bevare matjord. Det gjelder både dyrket og dyrkbar jord, sier Kåre Willoch til avisen.

Han mener at utbyggingsinteresser ofte er mer kortsiktige i tankegangen enn samfunnet som helhet har lov å være, og at vern av dyrkbar jord henger sammen med befolkningsveksten, økt behov for mat og klimaendringer som vil forandre verdens matproduksjon.

Han mener på generelt grunnlag at det er uheldig å foreta unødvendig nedbygging av matjord og mener det må rikspolitiske retningslinjer til fordi dette ikke kan overlates til kommunene.

Statsminister Erna Solberg har ikke ønsket å kommentere Willochs utspill, og Nationen har heller ikke lyktes å få kommentarer verken fra Kommunal- og regionaldepartementet eller Landbruks- og matdepartementet. (©NTB)